Rootsi noorrohelised keelaks lennureiside reklaamimise ja riigisisesed lennud (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukid Stockholmi Arlanda lennuväljal.
Lennukid Stockholmi Arlanda lennuväljal. Foto: Johan Nilsson/ TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX

Rootsi valitsusse kuuluv Roheliste partei kehtestas eelmise valitsuse ajal riigis lennundusmaksu, kuid nüüd tahab erakonna noorteühendus keskkonnakaitse eesmärgil rakendada veelgi karmimaid meetmeid: nad on teinud ettepaneku keelustada lennureiside reklaamimine ning lõpetada lennud Rootsis suuremate linnade vahel.

Mais peetaval Roheliste parteikongressil on kavas teha ettepanek keelata reislennuliiklus Stockholmi, Göteborgi ja Malmö vahel.

«On ebamõistlik, et nendel liinidel toimub reisilennuliiklus. Juba praegu on ajavõit Stockholmi ja Göteborgi vahel lennates minimaalne võrreldes sama teekonna rongiga sõitmisega. Tarvis on oluliselt suuremat võimekust raudteel,» rõhutas Roheliste noorteorganisatsiooni juht David Ling.

Lisaks osade lennuliinide täielikule sulgemisel tahavad Rootsi noorrohelised keelustada ka lennufirmade õiguse pakkuda soodustusi sagedastele lendajatele.

Samuti soovitavad nad kehtestada lendamismaksu, mis kasvaks vastavalt sellele, kui palju konkreetne inimene lennukiga reisib ning tulevikus keelata ka lennureiside reklaamimise. Kuni keeld rakendub, tuleks nende hinnangul lende reklaamides lisada neile hoiatustekst keskkonnakahjudest.

«Maailma ei õnnestu päästa tänu sellele, et üksikud inimesed muudavad oma elustiili, vaid tarvis on poliitilist muudatust. Üks oluline asi oleks töötada reklaami vastu, mis innustab lennureiside ostmist,» selgitas Ling.

Rohelise partei kliimaküsimuste kõneisik Lorentz Tovatt nimetas ettepanekuid huvitavaks, kuid ei usu, et siselende oleks mõtet keelata. «Minu arvates oleks see liiga radikaalne ja ebavajalik just siin ja praegu,» arvas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles