Palestiina president nimetab peaministriks oma liitlase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina tulevane peaminister Mohammed Shtayyeh.
Palestiina tulevane peaminister Mohammed Shtayyeh. Foto: Reuters / Scanpix

Palestiina president Mahmud Abbas nimetab lähipäevil peaministriks oma kauaaegse liitlase Mohammad Shtayyeh', keda toetas äsja ka tema erakond Fatah, ütlesid neljapäeval kõrged ametiisikud. 

Analüütikud näevad lahkuva valitsusjuhi Rami Hamdallah' asendamises Shtayyeh'ga Abbasi katset veelgi enam isoleerida Gaza sektorit valitsevat islamistlikku Hamasi. 

Fatahi keskkomitee toetas Shtayyeh' nimetamist sellele ametikohale varem sel nädalal toimunud istungil, märkisid anonüümsust palunud ametnikud. Soovitus ei ole Abbasile siduv, kuid ilmselt ta toetab seda otsust. 

1958. aastal sündinud Shtayyeh on pikaaegne Abbasi liitlane ja Fatahi keskkomitee liige. Praegune peaminister Hamdallah on poliitiliselt sõltumatu. 

Shtayyeh on kuulunud paljudesse Palestiina läbirääkimisdelegatsioonidesse USA vahendatud kõnelustel Iisraeliga ning on endine kabinetiminister.  

Ühtlasi on ta akadeemik ja majandusprofessor. 

Hamdallah' valitsus esitas tagasiastumispalve jaanuari lõpus, kuid on seejärel kohusetäitjana jätkanud. 

Ilmaliku taustaga Abbas jääb siiski peamiseks otsustajaks ning suhtlejaks rahvusvahelise kogukonnaga.

Palestiina poliitika on sisuliselt halvatud alates 2007. aastast, mil islamistlik Hamas võttis Abbasi jõududelt kontrolli Gaza sektori üle. 

Sestsaadik on Abbasi valitsus säilitanud piiratud omavalitsuse okupeeritud Läänekaldal, samas kui Hamas on võimul Gazas. 

Eelmine valitsus moodustati ajal, mil Palestiina-sisesed suhted oli paremad, ning omas ka Hamasi toetust. 

Uues valitsuses hakkab aga domineerima Fatah, kuigi esindatud saavad ka väiksemad parteid. Hamasi sinna ei võeta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles