Venezuela mattus pimedusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade pealinn Caracasele.
Vaade pealinn Caracasele. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Suurem osa Venezuelast mattus eile õhtul pärast massiivset elektrikatkestust pimedusse ning elektrivarustust pole suudetud täna hommikuks taastada.

Kui välja arvata üksikud omaenda generaatoriga hooned, katkes elektrivarustus kogu Caracases vahetult enne hämaruse saabumist kell 16.50. Elektrita jäi pealinna metroo ning katkes ka interneti- ja telefoniteenus. 

Selle maailma ühe ohtlikuma linna tänavad tühjenevad tavaliselt pimeduse saabudes. Sel korral aga oli liiklejaid tuhandeid, sest muidu metrood kasutavad inimesed pidid jalgsi koju minema ning teedel valitses segadus, sest ükski valgusfoor ei töötanud.

Kohaliku ajakirjanduse andmeil jäi elektrita suurem osa riigist. Osade väljaannete teatel pääses elektrikatkestusest vaid üks riigi 23st osariigist. Seekordset katkestust peetakse viimaste aastate üheks hullemaks.

Venezuela valitsus andis täna  elektrikatkestuse tõttu kooliõpilastele ja ametiasutuste töötajatele korralduse koju jääda. Venezuela presidendi Nicolás Maduro sõnul üritatakse töö ja koolitundide ärajätmise otsusega lihtsustada elektrivarustuse taastamist.

Caracase metroo lakkas elektrikatkestuse tõttu töötamast ning seetõttu pidid inimesed koju jõudma busside abil või jalgsi. 
Caracase metroo lakkas elektrikatkestuse tõttu töötamast ning seetõttu pidid inimesed koju jõudma busside abil või jalgsi. Foto: STRINGER / REUTERS / Scanpix

Maduro valitsus nimetas juhtunut sabotaažiks. «Nad saboteerisid peageneraatorit .... see on osa elektrisõjast riigi vastu,» kirjutas Twitteris riiklik elektriettevõte CORPOELEC. «Me ei luba seda ja töötame teenuse taastamise nimel,» lubas firma.

Riigi idaosas Bolívari osariigis asuv Guri hüdroelektrijaam on Brasiilia ja Paraguay piiril asuva Itaipu kõrval üks tähtsamaid omasuguseid Ladina-Ameerikas.

Elektrikatkestused on majanduskriisis vaevlevas Venezuelas tavalised. Ekspertide sõnul ei investeeri valitsus taristusse, režiim aga süüdistab sabotööre, kuid jätab nad alati konkreetselt nimetamata.

Möödunud aastal andis Maduro relvajõududele korralduse tagada hüdrogeneraatorite kaitse, kuid elektrikatkestused jätkuvad sellest hoolimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles