EL proovib Iraani uute sanktsioonidega korrale kutsuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti välisminister William Hague tänasele ELi kohtumisele saabumas.
Briti välisminister William Hague tänasele ELi kohtumisele saabumas. Foto: SCANPIX

Brüsselis kohtunud Euroopa Liidu välisministrid leppisid täna kokku Iraanile uute sanktsioonide kehtestamises.

Uudistevõrgu AFP teatel kehtestatase sanktsioonid 180 Iraani ametniku ja kompanii suhtes, keda kahtlustatakse seotuses vastuolulise tuumaprogrammiga.

Uued piirangud on seotud eelmisel kuul avaldatud Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri IAEA raportiga, mille järgi tegi Iraan tuumarelva arendamisega seotud teste.

«Soovime, et Iraan taasalustaks läbirääkimisi, mis viiksid diplomaatilise lahenduseni,» ütles Eesti välisminister Urmas Paet teemat kommenteerides.

«Iraan peab tegema täielikku ja tingimusteta koostööd IAEA-ga, tunnistama ja täitma tuumarelvastuse leviku piiramise lepinguga võetud kohustusi ning ÜRO julgeolekunõukogu ja IAEA juhatuse resolutsioonidega sätestatud nõudeid,» lisas Paet.

27-liikmeline EL on juba sadade Iraani ettevõtete varad külmutanud, kuigi Teherani väitel on tuumaprogramm  rahumeelne.

ELi välisministrid avaldasid ka tugevat protesti selle üle, et Iraan pole täitnud endale võetud kohustust kaitsta välisriikide diplomaate ja diplomaatilisi esindusi.

Üleeilse rünnati Teheranis asuvat Briti saatkonda, misjärel kutsus Suurbritannia oma diplomaadid Iraanist  tagasi ning käskis islamivabariigi diplomaatidel Suurbritanniast lahkuda.

Enne Brüsselis toimuvaid kõnelusi sõnas Briti välisminister William Hague, et ta tahab avaldada Iraanile intensiivsemat majandussurvet ning isoleerida islamivabariigi rahandussektori.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles