Merkel keeldus USA ettepanekust saata Saksa sõjalaevad Kertši väina (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel (paremal) ja USA asepresident Mike Pence Münchenis.
Saksamaa kantsler Angela Merkel (paremal) ja USA asepresident Mike Pence Münchenis. Foto: Christof Stache / AFP / Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel lükkas tagasi USA asepresidendi Michael Pence'i ettepaneku saata Saksa sõjalaevad Musta ja Aasovi mere ühenduspunkti Kertši väina, edastas Bloomberg oma allikatele viidates. 

Allikate kohaselt olla Pence kutsunud Merkelit 16. veebruaril Müncheni julgeolekukonverentsil üles saatma Saksa laevu Kertši väina, näitamaks Venemaa presidendile Vladimir Putinile, et lääneriigid ei loobu nende vete kasutamisest.

Nende sõnul kantsler keeldus, mainides kahtlusi, millest rääkis Ukraina president Petro Porošenko.

Allikad märkisid, et Merkel kavatses koordineeritult Prantsusmaaga saata sinna laevarühma üksikmanöövrina, kuid Porošenko väitis, et küsimuse lahendamiseks sellest ei piisa ning tagada tuleb pidev läbipääs väinast. 

Allikate teatel keeldus ettepanekust ka Prantsusmaa, pidades seda mittevajalikuks provokatsiooniks.

Kolme kilomeetri laiune Kertši väin on võtmetähtsusega punkt, mida Putin üritab Krimmi poolsaare ja Ida-Ukraina kontrollimise nimel ära kasutada.

Venemaa annekteeris Krimmi 2014. aastal ning kasutas ära kontrolli Kertši väina üle, et takistada laevade ligipääsu Aasovi mere ääres asuvatele Ukraina sadamatele.

Novembris ründas Venemaa kolme Kertši väina läbinud Ukraina sõjalaeva, hõivas alused ning võttis meeskonnad vangi. 24 vangistatud mereväelast pole hoolimata lääneriikide nõudmistest endiselt vabastatud.

Ebaseaduslikult FSB poolt hõivatud Ukraina mereväe laevad. 
Ebaseaduslikult FSB poolt hõivatud Ukraina mereväe laevad. Foto: Sergei Malgavko /TASS / Scanpix

Eelmisel aastal valmis Putini propagandaprojektina tuntud Kertši sild, mis ühendab omavahel Venemaa ja ebaseaduslikult annekteeritud Krimmi poolsaare. Ukraina on alates novembrist otsinud Kertši väina avatuna hoidmiseks abi rahvusvahelistelt partneritelt.

USA on Mustale merele saatnud hävituslaeva USS Donald Cook ning öelnud, et NATO ja USA väed on oma kohalolekut tugevdanud, et Putinile signaal saata.

«Ausalt öeldes ei meeldi neile meie kohalolek Mustal merel,» ütles USA Euroopa väejuhatuse ülem kindral Curtis Scaparrotti Senati relvajõudude komiteele sel nädalal ning rõhutas, et tegu on rahvusvaheliste vetega. 

USS Donald Cook.
USS Donald Cook. Foto: YORUK ISIK / REUTERS / Scanpix
Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles