Orbán vaagib EPPst väljaheitmise korral liitu Poola parempoolsetega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orban.
Ungari peaminister Viktor Orban. Foto: Attila Kisbenedek / AFP/Scanpix

Ungari peaminister Viktor Orbán ütles, et tema erakond Fidesz võib Euroopa Parlamendi konservatiividest liitlased hüljata ja moodustada liidu Poola parempoolsetega.

Orbán rõhutas, et eelistab siiski paremtsentristliku Euroopa Rahvapartei (EPP) restruktureerimist ja reformi, et teha rohkem ruumi immigratsioonivastastele jõududele. «Aga kui me peame algatama midagi uut, on Poola esimene koht, kus me läbirääkimisi alustame,» lisas ta.

Poolas on 2015. aastast võimul parempoolne erakond Seadus ja Õiglus (PiS).

EPP juht Manfred Weber esitas sel nädalal Fideszile saadikurühma jäämiseks kolm tingimust. Üks neist nõuab Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri vastase libauudiste kampaania lõpetamist.

EPP-le teeb pahameelt Orbáni käivitatud plakatikampaania, milles süüdistatakse Ungari-Ameerika ärimeest ja filantroopi George Sorosit ning Euroopa Komisjoni presidenti illegaalse migratsiooni toetamises.

Orbani käivitatud plakatikampaania. 
Orbani käivitatud plakatikampaania. Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Orbáni nõunik lubas eile, et plakatid vahetatakse märtsis välja.

Ungari peaminister ütles, et ta rääkis nii Junckeri kui Weberiga, kes on EPP kandidaat Junckeri ametikohale pärast maikuiseid europarlamendivalimisi.

«Telefoniliinid on muidugi kuumad... Kõnelused käivad,» ütles Orbán.

Pühapäeval sõidab ta Poola, et võtta koos peaminister Mateusz Morawieckiga osa Poola NATO liikmeks saamise aastapäeva tähistamisest. Poola valitsusjuht peab omakorda 15. märtsil kõne Ungari rahvuspäeva tseremoonial.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles