Itaalia tähistas naistepäeva seksistliku brošüüriga (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naisaktivistid Saksamaal Hamburgis meelt avaldamas.
Naisaktivistid Saksamaal Hamburgis meelt avaldamas. Foto: Chris Emil Janssen / www.imago-images.de/Scanpix

Täna tähistatakse üle maailma rahvusvahelist naistepäeva, kuid viisid selleks on väga erinevad. Hispaania plaanib selle päeva puhul näiteks teist aastat järjest suurejoonelist meeleavaldust. Itaalia paremäärmuslased väljastasid aga seksistliku brošüüri.

Erinevad ELi liikmesriikide meediaväljaanded aga juhtisid tähelepanu naiste ebaproportsionaalsele esindatusele juhtivatel ametikohtadel. Prantsuse väljaanne Le Figaro kirjutas, et naistel on võrreldes meestega piiratum võimalus karjääriredelil areneda ja mida rohkem uurida juhtivaid ametikohti, seda vähem leiab sealt naisi. See aga viitab soolisele ebavõrdsusele ühiskonnas.

Rootsi väljaanne Svenska Dagbladet juhtis tähelepanu sellele, et hoolimata ELi lubadusest võidelda soolise ebavõrdsusega Brüsselis, on ELi institutsioonide absoluutses tipus ainult üks naine - - Federica Mogherini.

Naistepäeva puhul korraldatud meeleavaldused Hispaanias. 
Naistepäeva puhul korraldatud meeleavaldused Hispaanias. Foto: Emilio Naranjo / EPA

Veelgi märkimisväärsem on Le Figaro teatel jätkuv sooline palgalõhe. Päevaleht viitas 2015. aastal läbi viidud uuringule, millest selgus, et naiste palk ulatub vaid 83,5 protsendini samal kohal teeniva mehe palgast. Sama probleemiga võitleb Spiegeli andmeil siiani ka Saksamaa, kus naised teenivad vähem kui mehed.

Nii Poola kui ka Itaalia väljaanded kirjutasid lisaks, et tähistada pole paljut, sest sooline ebavõrdsus muudab naistele töö ja eraelu tasakaalustamise oluliselt keerulisemaks.

Saksa sõdurid naistele lilli jagamas. 
Saksa sõdurid naistele lilli jagamas. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS

Hispaania aga kavandab teist aastat järjest suurejoonelisi meeleavaldusi, millest läinud aastal võttis osa umbes 5,3 miljonit naist 120 Hispaania linnast. Meeleavalduste korraldajad loodavad, et need juhivad tähelepanu naiste olulisele rollile kõikides ühiskonna osades.

Oodatakse, et Madridi meeleavaldusel osalevad ka mitmed ministrid, et naistele toetust avaldada. Laialdasi proteste plaanitakse ka Barcelonas.

Hispaania päevalehe El Paisi sõnul mõned asjad siiski viimase aasta jooksul muutunud ei ole ja palgalõhe, erinevad karjäärivõimalused ning naistevastane vägivald on siiani suured murekohad.

Naistepäeva puhul korraldatud meeleavaldus Kreekas. 
Naistepäeva puhul korraldatud meeleavaldus Kreekas. Foto: Giannis Papanikos / ZUMAPRESS.com

Itaalia marurahvuslik erakond Liiga avaldas naistepäeva tähistamiseks brošüüri, milles toodi välja kuus viisi, kuidas naiste loomulikku rooli kahjustatakse. Kuue probleemkoha hulka kuulusid näiteks meeste vastu vaenulikkuse näitamine, samasooliste abielu lubamine ja neile lapsendamise lubamine.

Brošüüri lõpus teatati, et naistel on täita oluline missioon Itaalia ellujäämisel.

Paremäärmuslik Liiga moodustas läinud aasta suvel koalitsioonivalitsuse populistliku Viie Tähe Liikumisega (M5S).

Brošüür ajas raevu ka M5Si naisliikmed. Itaalia asepeaminister ja Liiga juht Matteo Salvini distantseeris end kriitika valguses brošüürist ja ütles, et ei toeta selle sisu.

Täna on Itaalias oodata ka naistepäeva auks korraldatud meeleavaldusi. Naiste õigustele juhiti samuti tähelepanu Venemaal ja Kreekas korraldatud protestiga. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles