Saksa sõjavägi võitleb paremäärmuslastega oma ridades (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sõjaväe vastuluureteenistus (MAD) uurib võimalike paremäärmuslike vaadete tõttu enam kui 400 sõdurit.
Saksa sõjaväe vastuluureteenistus (MAD) uurib võimalike paremäärmuslike vaadete tõttu enam kui 400 sõdurit. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix

Saksa sõjaväes teenib rohkem paremäärmuslike vaadetega inimesi, kui võimud seni avalikkusele avaldanud on, vahendas Saksa uudistesaade Tagesschau.

Mullu oktoobris avalikuks tulnud raporti kohaselt on Saksa sõjavägi tuvastanud viimase kümne aastaga 199 paremäärmuslastega seotud sõdurit ning peaaegu kõik nad on selle tõttu teenistusest vabastatud.

Eile aga avaldas uudistesaade Tagesschau, et sügisese raporti andmed olid ekslikud ja tegelikkuses on ainuüksi viimastel aastatel sõjaväe ridadest avastatud sadu paremäärmuslike vaadetega inimesi. 

Saksa sõjaväe vastuluureteenistuse (MAD) suletud kohtumisel veebruaris tunnistas amet, et avalikkusele ja valitsusele on seni räägitud vaid inimestest, kes on uurimise järel selgelt paremäärmuslasteks tunnistatud ja teenistusest vabastatud. 

2018. aastal oli vaadete põhjal teenistuses vabastatud sõdureid neli, aasta enne seda oli neid kuus.

Tegelikkuses on ametil kahtlusi palju enamate inimeste suhtes. Kokku uurib MAD praegu enam kui 450 paremäärmusluses kahtlustatav inimest. 

Alates 2017. aastast, kui ilmnes, et piiriülese Saksa-Prantsuse brigaadi koosseisus tegutsesid paremäärmuslikult meelestatud teenistujad, tehakse kõigile Bundeswehriga liituda soovijatele põhjalikum taustakontroll – seni on ekstremistlike vaateid välistama mõeldud kontrollimeetmeid rakendatud 16 000 puhul.

Kaitseministeeriumi kõnesiku väitel on selle tulemusel mitmel korral keelatud inimesel sõjaväega liitumine või kaitseõppeasutusse õppima pääsemine.

«Äärmuslusel pole 260 000 liikmega kaitseväes kohta – vahet pole, kas tegemist on paremäärmusluse, vasakäärmusluse või islamistliku taustaga äärmuslusega,» lisa pressiesindaja mullu sügisel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles