Alžeeria vanim muuseum langes protestide käigus rüüstamise ohvriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklik antiikesemete ja islamikunstide muuseum langes meeleavalduste käigus rüüstajate ohvriks.
Riiklik antiikesemete ja islamikunstide muuseum langes meeleavalduste käigus rüüstajate ohvriks. Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS / SCANPIX

Alžeeria vanim muuseum, mis võõrustab mõnesid riigi kõige väärtuslikumaid kunstiteoseid, langes president Abdelaziz Bouteflika vastaste meeleavalduste käigus vandaalitsemise ohvriks, teatas kultuuriministeerium.

«Kurjategijad kasutasid ära reedeseid mitme tuhande osavõtjaga meeleavaldusi, et murda sisse Riiklikku antiikesemete ja islamikunstide muuseumi Alžiiris, mis asutati 1897. aastal,» teatas Põhja-Aafrika riigi kultuuriametkond.

Ministeeriumi teatel langes osa muuseumist rüüstamise ohvriks, varastati esemeid ja põletati maha ametiruume, samuti hävitati dokumente ja kirjeid.

Tuletõrjujatel õnnestus põlengule kiiresti piir panna ning politseil õnnestus kätte saada 19. sajandi algusest pärinev ratsamõõk.

Kultuuriministeerium nimetas vandalismiakte kuriteoks ajaloolise pärandi vastu, mis katab mitut tähtsat Alžeeria rahva ajaloo järku.

Aastatel 1830-1962 kestnud Prantsusmaa koloniaalvõimu ajal asutatud muuseum on üks Aafrika vanimaid ja selle eksponaadid hõlmavad ajaloolisi esemeid ja kunstiteoseid 2500 aasta pikkusest ajajärgust.

Politsei ei ole vandaale veel tuvastanud, kuid täna tugevdati muuseumi turvameetmeid, teatas ministeerium.

Muuseum asub Alžiiri ühel tähtsamal ristmikul presidendipalee lähedal.

Eile avaldasid Alžiiris meelt kümned tuhanded inimesed, kes protestivad kehva tervisega Bouteflika otsuse vastu kandideerida viiendaks ametiajaks presidendiks. Tegemist oli seni suurima protestiaktsiooniga.

Politsei lasi pisargaasi ja heligranaadid käiku nende protestijate laialiajamiseks, kes püüdsid politseiahelikust läbi murda. Enamik meeleavaldajaid läks siiski pimeduse saabudes rahumeelselt laiali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles