Prantsuse kollavestid avaldasid 17. laupäeva järjest meelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhaneded kollavestid tulid Prantsusmaal 17. järjestikusel laupäeval tänavatele, et hoida survet valitsusel nende silmis rikkaid soosivate poliitikate muutmiseks.

Pealinnas Pariisis algas laupäeval kollavestide rongkäik Triumfikaare juurest, kulges Sein´i mõlemal kaldal ja lõppes Luxembourg´i aia juures, mille lähedal asub senat.

Rongkäiguliste eesotsas olid naised, kes nõudsid päev pärast rahvusvahelist naistepäeva võrdseid õigusi.

Meeleavaldusi korraldati ka teistes Prantsuse linnades, teiste seas Bordeaux´s, Lille´is ja Le Puy-en-Velays.

Siseministeeriumi andmetel osales sel laupäeval kollavestide protestidel 28 600 inimest ehk 10 000 võrra vähem kui nädal tagasi. Pariisis oli protestijaid umbes 3000.

Kollavestide meeleavaldustel osalejate arv on pidevalt langenud, sest suur osa inimestest on oma sõnul lihtsalt väsinud.

Meeleavaldused puhkesid novembri keskpaigas pärast valitsuse otsust tõsta kütuseaktsiisi ning kasvasid üle liikumiseks elukalliduse ja president Emmanuel Macroni vastu.

Macron on reageerinud novembri keskpaigas alanud ja praeguseks mõnevõrra hoogu kaotanud meeleavaldustele hinnanguliselt 10 miljardit eurot maksva meetmetepaketiga madalapalgalistele prantslastele ning üle kahe kuu kestva üleriigilise debati käimalükkamisega.

Kollavestide meeleavaldused on kujunenud Macroni praeguseks pooleteiseaastase ametiaja suurimaks proovikiviks ja president loodab, et sammud osalusdemokraatia poole, mida ta 2017. aasta presidendivalimiste kampaania ajal lubas, rahuldavad protestijate nõudmised suurema sõnaõiguse üle riigi valitsemises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles