Galerii: Tiibeti aktivistid tähistavad ülestõusu 60. aastapäeva (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tiibeti aktivistid Indias tähistasid täna Hiina ülemvõimu vastu korraldatud ülestõusu 60. aastapäeva.

Vähemalt 3000 aktivisti kogunes täna India pealinnas New Delhis meeleavaldusele ja marsile. Ürituse ajaks on tänavatele toodud märulipolitsei. 

Tänavatele kleebiti üritusega seotud postreid ja rahvas võttis kaasa Tiibeti lippe, mida nähakse Hiinas kui separatismi sümboleid ja mis on seal seetõttu keelatud. Samuti liikus ringi inimesi, kes olid maalinud enda kehale sõnumi: «Vabastada Tiibet».

Dalai-laama
Dalai-laama Foto: RAKESH BAKSHI / AFP / Scanpix

Kümnendal märtsil meenutatakse 1959. aasta ülestõusu, mille tagajärjel pages Indiasse Tiibetist eksiili usujuht dalai-laama. Ta elab põgenemisest alates India põhjaosas Dharamshala linnas.

Hiina võimu all olevas Tiibeti pealinnas Lhasas puhkesid 2008. aastal tiibetlaste meeleavaldused, mis viisid rünnakuteni kohalike hiinlaste vastu.

Tiibet kuulutas iseseisvuse välja 20. sajandi alguses, aga Peking haaras piirkonna üle uuesti võimu 1951. aastal.  

Eile avaldasid Hiina võimud teate, milles õigustasid riigi Tiibeti-poliitikat ja tõdesid, et selle kriitikud näitavad üksnes oma Hiinavastast hoiakut.

Riikliku meediaagentuuri Xinhua News Agency eilses juhtkirjas öeldi, et majanduskasv, eluea kasv ja parem haridus Tiibetis lükkavad ümber kriitikute väited, et tiibetlased kannatavad tagakiusamise all.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles