Massihauad ja kompost – USA on hädas tundmatute surnutega

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgis Harti saarel oli kunagi haigla ja vangla. Nüüd on Manhattani lähedal asuv saar viimseks puhkepaigaks umbes miljonile inimesele. FOTO: Mike Segar/Reuters/Scanpix
New Yorgis Harti saarel oli kunagi haigla ja vangla. Nüüd on Manhattani lähedal asuv saar viimseks puhkepaigaks umbes miljonile inimesele. FOTO: Mike Segar/Reuters/Scanpix Foto: Mike Segar/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikides kasvavad probleemid tuvastamata surnutega. Mõned neist tuhastatakse, teised antakse kasutada meditsiini hüvanguks. Kuid regulatsioonide ja eelarvepuudujääkide tõttu proovitakse ka kummalisi lahendusi, näiteks kasutatakse surnukehi kompostimise uurimiseks ja neid maetakse ühishaudadesse.

Ühendriikide morgides on igal hetkel hoiul umbes 40 000 surnukeha, kelle lähedastel pole raha nende matmiseks või pole surnu isikut suudetud tuvastada ega tema lähedasi leida.

Kohtuarstid ja surnutega tegelevad ametnikud kardavad, et olukord muutub üleriigilise opioidiepideemia valguses üha hullemaks ning majanduslikes raskustes osariikidel on keeruline lahkunutele kombekohast matust korraldada. Seetõttu on haldusüksused asunud igaüks oma võimaluste piires probleemi lahendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles