Iraani presidendi visiit Bagdadi saadab sõnumi Ühendriikidele (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: Brendan McDermid / Reuters / Scanpix

Iraani president Hassan Rouhani saabus täna esimesele ametlikule visiidile Iraaki, millega Iraan üritab saata Ameerika Ühendriikidele sõnumi, et hoolimata sanktsioonidest omab Islamivabariik endiselt piirkonnas suurimat mõju.

Kolmepäevase visiidi käigus kohtub Rouhani Iraagi presidendi Barham Salih´ja peaminister Abdel Abdul Mehdiga ning peab kõnelusi teiste poliitikute ja šiiajuhtidega.

Vahetult enne Teheranist lahkumist ütles Rouhani, et kahe riigi vahel on erilised suhted ning seetõttu on Iraan alati valmis oma naaberriiki abistama.

«Iraan ja Iraak on naabrid ning mitte ükski riik ei saa nende suhetesse sekkuda,» sõnas kohtumise eel Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif.

Iraak on kinnitanud, et toetab Iraani USA presidendi Donald Trumpi survekampaanias Teherani vastu. 

Eelmisel nädalal ütles Rouhani, et Bagdad on Teherani ees tänuvõlglane, sest ilma Iraani abita poleks õnnestunud Iraagi ja Süüria aladel alistada äärmusrühmitust Islamiriik.

Viimati külastas Iraani president Iraaki 2013. aastal, aga otsus korraldada presidendi visiit Bagdadi, on selge märk püüdest USA sanktsioonide avaldava surve kõrval tugevdada suhteid naaberriigiga. 

Iraan ja Iraak pidasid 1980. aastatel kaheksa aastat kestnud sõja, milles sai surma miljon inimest. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles