Parteikaaslased nõuavad Merkeli lahkumist kantsleriametist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: Odd Andersen / AFP / Scanpix

«See oleks partei jaoks parim, kui proua Merkel kantsleriameti nii pea kui võimalik erakonna juhile Annegret Kramp-Karrenbauerile üle annaks,» ütlesid Saksa Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) konservatiivse tiiva esindajad.

Erakonna CDU konservatiise tiiva esindaja Alexander Mitsch kutsus üles vahetama liidukantseri ametis olev Angela Merkel välja erakonna juhi Annegret Kramp-Karrenbaueri vastu.

Avalduse tegijate sõnul võimaldaks kantslerivahetus viia kiiremini ellu uue erakonnajuhi poliitikat, eriti mis puudutab migratsiooni- ja majanduspoliitikat.

Mitsch ennustas, et Saksamaa võimukoalitsioon võib peagi laguneda, sest CDU koalitsioonipartner Saksamaa Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD), mille populaarsus on viimasel ajal langenud väga madalale, võib peagi valitsusest lahkuda. 

«CDU peab selleks valmistuma ja peaks aktiivselt püüdlema kantsleri väljavahetamise poole,» sõnas Mitsch.

Saksa Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) esimees Annegret Kramp-Karrenbauer.
Saksa Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) esimees Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Stefan Sauer / AFP / Scanpix

Detsembri lõpus sai Saksa kristlike demokraatide juhiks 56-aastane Kramp-Karrenbauer, kes võttis ameti üle 18 aastat erakonda juhtinud Merkelilt. Viimane lubas, et jääb siiski 2021. aastani liidukantsleriks, kuigi traditsiooniliselt on võimupartei juht ühtlasi ka kantsler. 

Merkeli kukutamisest kantsleriametist räägiti kohe, kui ta mullu sügisel erakonna juhi ametist loobumisest teatas. Siiski arvati, et koostöö Kramp-Karrenbaueriga peaks sujuma, sest tegemist on Merkeli soosikuga. 

Viimaste küsitlustulemuste kohaselt toetab Merkeli jätkamist kantslerina kaks kolmandikku sakslastest. Seejuures on Merkeli toetus võrreldes mullu veebruariga tõusnud 12 protsendi võrra.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles