Moskva: Venemaa rünnakuohust rääkimine on sonimine (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväe õppus veebruari lõpus Primorje krais.
Vene sõjaväe õppus veebruari lõpus Primorje krais. Foto: Vitaliy Ankov / Sputnik / Scanpix

Vene riigiduuma kaitsekomitee esimees erukindralpolkovnik Vladimir Šamanov nimetas täna sonimiseks NATO oletusi, et Venemaa kavatseb rünnata Poolat ja Baltimaid.

«See, et NATO arutab Venemaa võimalikku rünnakut Baltimaadele või Poolale ning lisab selle oma operatiivplaanidesse, on sõnaselge sonimine, et põhjendada oma kaitse-eelarvete suurendamist,» ütles Šamanov kohtumisel välisriikide sõjaväeatašeedega. 

Šamanov võttis sõna ka strateegiliste tummajõudude lepingu START teemal.

«Arvame, et USA tekitab selle kahepoolse lepingu ümber kunstlikult määramatust. START on tähtsaim õiguslik vahend, mille üle peab mõtlema koos kogu maailmakogukonnaga,» ütles Šamanov kohtumisel välisriikide sõjaväeatašeedega. 

«Selle toimimise lõppemine võib tuua kaasa üleilmsed katastroofilised tagajärjed. Sellele peab mõtlema juba täna,» lisas erukindral.

Keskmaa tuumajõdude lepingust (INF) rääkides kinnitas Šamanov, et Venemaa ei kavatse esimesena paigutada Euroopasse ja teistesse piirkondadesse kesk- ja lühimaarakette.

«Me ei kavatse esimesena paigutada laiali selliseid perspektiivikaid relvi, sh Euroopasse, kui sinna ei tule samasuguseid USA süsteeme,» ütles Šamanov sõjaväeatašeedele.

Ta rõhutas, et keskmaa tuumajõudude lepingu INF ülesütlemise eest vastutavad muu seas ka Euroopa riigid, mis lubavad selliseid USA rakette enda alale paigutada.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles