Jeemenis sai õhurünnakutes surma vähemalt 22 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni valitsusmeelsed sõjaväelased.
Jeemeni valitsusmeelsed sõjaväelased. Foto: STRINGER / AFP/Scanpix

Jeemenis sai ööpäeva jooksul õhurünnakutes surma vähemalt 22 inimest, kelle seas mitmeid lapsi, teatas esmaspäeval ÜRO.

ÜRO avalduses ei täpsustatud, kes õhulöögid sooritas, kuid huthimässuliste meediakanalites süüdistati pommitamises Jeemeni valitsust toetavaid Saudi Araabia juhitud koalitsioonivägesid.

Hajjahi provints on osaliselt valitsusmeelesete vägede ja osaliselt mässuliste valduses. Õhulöögid tabasid Kuhsari piirkonda, mis on huthide kontrolli all.

"Koalitsioon sooritas selle veresauna teadlikult," tõdes huthi ametnik Deifallah al-Shami uudisteagentuurile Saba.

Jeemenis on alates 2014. aastast kestnud kodusõda huthi šiiamässuliste ning valitsusvägede vahel, keda 2015. aasta kevadest toetab Saudi Araabia sõjaline koalitsioon.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on kodusõjas hukkunud umbes 10 000 inimest, nendest enamik on tsiviilisikud. Vigastatuid on üle 60 000. Mõned inimõigusorganisatsioonid peavad neid arve mitu korda kõrgemaks.

Punase mere äärses Hoideidas, mis on olnud alates 2014. aastast mässuliste käes, jõustus 18. detsembril relvarahu, kuid on lahingud vaheaegadega jätkunud.

Jeemeni mässulised kritiseerisid esmaspäeval Suurbritannia välisministrit Jeremy Hunti vaidlusaluse sadamalinna Hodeida kohta tehtud avalduste eest ja ütlesid, et Hunt ei rääkinud tõepäraselt sellest, milles Jeemeni sõja vaenupooled Rootsis rahukõnelustel kokku leppisid.

Hunt rääkis pühapäeval Jeemenit külastades, et maakaitseväelased pidid Hodeidast lahkuma ja jätma linna jaanuari algusest saati neutraalsetele jõududele.

Mässuliste huthide esindaja Mohammed Abdul-Salam ütles esmaspäeval, et detsembris Rootsis sõlmitud leppes ei mainitud Hodeida jätmist neutraalsetele osapooltele.

Tema sõnul nägi lepe ette, et sõja osapoolte taandumise järel hakkab Hodeidas patrullima täpsustamata jäänud "kohalik jõud" koos ÜRO vaatlejatega.

Abdul-Salam süüdistas Hunti ja Ühendkuningriiki Jeemeni sõjas osaleva Saudi koalitsiooni poole asumises. Koalitsioon toetab sõjas rahvusvaheliselt tunnustatud Jeemeni valitsust huthide vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles