Saksa jalgpallifännid mälestasid neonatsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaal Chemnitzi linnas toimunud jalgpallimängul oli väljas plakat kirjaga "Puhka rahus, Tommy".
Saksamaal Chemnitzi linnas toimunud jalgpallimängul oli väljas plakat kirjaga "Puhka rahus, Tommy". Foto: Harry Haertel / www.imago-images.de / Scanpix

Saksamaal Chemnitzi linnas toimunud jalgpallimatšil peeti leinaminutit hiljuti surnud neonatsi Thomas Halleri mälestuseks ja tribüüni äärde oli toodud plakat kirjaga «Puhka rahus, Tommy».

Tuntud neonatsi mälestuseks tribüünile kinnitatud plakat tõmbas tähelepanu laupäeval Saksamaal Chemnitzi linnas jalgpalliklubide Chemnitzer FC ja Altglienicke kohtumisel. Lisaks mälestusplakatile «Puhka rahus, Tommy» oli publiku seas suur valge rist mustal taustal, süüdati signaalrakette ja mängiti emotsionaalset muusikat.

Jalgpalliklubi Chemnitzer FC mängija Daniel Frahn tõstis mängu ajal õhku huligaane toetava särgi.
Jalgpalliklubi Chemnitzer FC mängija Daniel Frahn tõstis mängu ajal õhku huligaane toetava särgi. Foto: Harry Haertel / www.imago-images.de / Scanpix

Matši ajal tähistas klubi Chemnitzer FC ründaja Daniel Frahn värava löömist tõestes õhku T-särgi sõnumiga «Toeta oma kohalikke huligaane!» ja lausudes sõnad: «Selle žestiga tahtsin täita meie fännide soovi, et lahkunule austust avaldada.» Staadionil viibis sel hetkel üle 4000 inimese. Hiljem vabandas mängija oma tegevuse pärast.

Neonats, keda mälestati oli Thomas Haller, tuntud huligaan ja grupi «Huligaanid, natsid, rassistid» (HooNaRa) looja. 

Jalgpallimängul mälestati kurikuulsat neonatsi Thomas Hallerit.
Jalgpallimängul mälestati kurikuulsat neonatsi Thomas Hallerit. Foto: Harry Haertel / www.imago-images.de / Scanpix

Thomas Hallerit, kes suri pärast aastatepikkust võitlust vähiga, mälestasid ka jalgpallimängule tulnud klubide Energie Cottbus ja Grasshoppers Zurich fännid. 

Paremäärmuslaste ja jalgpallifännide omavahelisi seoseid uuriva teadlase Robert Clausi sõnul pole imekspandav, et Hallerit mälestasid mitmed jalgpalliklubid. «Tegemist on paremäärmuslike rühmituste üle-Euroopalise võrgustikuga,» sõnas ta.

Kohaliku politsei sõnul oli neid hoiatatud, et mängu ajal võidakse neonatsi mälestada. «Me olime selleks valmis, sest teadsime, kes Haller oli, aga me ei saanud seda õiguslikult peatada,» ütles pressiesindaja. 

Jalgpalliklubi Chemnitzer FC tegevjuht Thomas Uhlig astus sündmuse valguses ametist tagasi. Klubi peasponsor pank Sparkasse teatas, et lõpetab meeskonna toetamise. 

Clausi sõnul on klubi Chemnitzer FC fännid viimaste aastakümnete jooksul üha rohkem organiseerunud ja suudavad klubile tugevat survet avaldada. 

Sel suvel oli Chemnitzi linn tähelepanu keskpunktis seoses paremäärmuslaste korraldatud meeleavaldustega. Protestide ajendiks oli kohaliku mehe tapmine väidetavalt sisserändaja poolt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles