Surmav lehmarünnak sunnib Austriat muutma seadusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad Austrias Hafelekari mäe jalamil.
Lehmad Austrias Hafelekari mäe jalamil. Foto: Dominic Ebenbichler / Reuters / Scanpix

Austria kavatseb kehtestada alpiaasadel matkavatele inimestele rangemad käitumisreeglid, kuna kohus otsustas, et talupidaja, kelle lehm tappis koeraga kariloomade läheduses jalutanud naise, peab maksma ohvri perele valuraha.

Valitsus teatas, et matkajad peavad edaspidi järgima karjamaadel viibides käitumisreegleid. «Me sätestame selgelt käitumiskoodeksis, mida oodatakse inimestelt, kes kasutavad mägikarjamaid,» lausus eile Viinis peetud pressikonverentsil Austria kantsler Sebastian Kurz.

Seadust muutma sundinud õnnetus juhtus 2014. aastal Tiroolis, kui Saksa matkaja koer hirmutas lehmi sedavõrd, et loomad trampisid naise surnuks.

Austria talupidajaid on vihastanud Innsbrucki kohtu veebruarikuine otsus, et kariloomade omanik peab maksma surma saanud 45-aastase naise perele sadu tuhandeid eurosid, kuna ei piiranud lehmade karjamaad taraga.

«Me ei taha, et mägikarjamaad oleks täiesti tarastatud või suletud. Sellepärast peame inimesi teavitama mets- ja kariloomade käitumisest,» selgitas Austria jätkusuutlikkuse ja turismiminister Elisabeth Köstinger.

Vasikatega lehmad tunnevad vahel instinktiivselt, et peavad kaitsma oma järeltulijaid koerte eest. Seepärast soovitatakse matkajatel lasta koerad rihma otsast lahti, kui lehmad peaks nende poole tormama.

Surma saanud Saksa naisel oli koer jalutusrihmaga seotud tema vöö külge.

Kurz ei täpsustanud esialgu, mis meetmeid vahejuhtumite ennetamiseks rakendatakse, kuid kantsleri sõnul antakse täpsed korraldused, kuidas käia alpiaasadel koertega ümber.

«Me eeldame, et kui inimesed järgivad käitumisreegleid, pole ka intsidente. Kui keegi ei järgi käitumisreegleid, kaotab ta õiguse nõuda kahjutasu,» lisas Kurz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles