USA esindajatekoda võttis vastu neli Venemaaga seotud seadust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Kapitoolium.
USA Kapitoolium. Foto: Alex Edelman / ZUMAPRESS.com / Scanpix

USA esindajatekoda võttis teisipäeval vastu neli Venemaaga seotud seadust, nõudes vastutust korruptsiooni, inimõigusrikkumiste ja agressiooni eest.

Seadused nõuavad vastutust Vene opositsiooniliidri Boris Nemtsovi tapmise eest, keelavad tunnustamast Venemaa suveräänsust Krimmi üle, kutsuvad uurima Vene presidendi Vladimir Putini rahaasju ja taotlevad hinnangut Venemaa mõjukampaaniatele.

Kõik neli seadust võeti demokraatide kontrolli all olevas esindajatekojas vastu vabariiklaste suure toetusega.

Venemaa agressioonile vastuastumine on kiiresti muutunud uue esindajatekoja tähtsaks välispoliitiliseks prioriteediks. Kriitikute sõnul ei tegutse president Donald Trumpi administratsioon piisavalt, seismaks vastu Venemaa agressioonile ning sestap on kongress kohustatud asjasse sekkuma.

Esindajatekoja väliskomitee esimees demokraat Eliot Engel esitas seaduseelnõu, milles nõutakse sanktsioonide kehtestamist vastuseks prominentse Vene opositsionääri Boris Nemtsovi tapmisele. Nemtsov lasti maha 2015. aasta 27. veebruaril, kui ta jalutas Kremli lähedal sillal.

Kuigi viis meest on Nemtsovi tapmises süüdi mõistetud ja vangi pandud, ütlevad tema toetajad, et tõelisi süüdlasi ei ole veel vastutusele võetud.

Trumpi administratsiooni on ka korduvalt kritseeritud soovimatuse pärast taunida inimõiguste olukorda Venemaal ning tegevust Süürias, Ukrainas ja mujal.

"Kaitsmaks meie riiklikku julgeolekut ja meie demokraatiat, on tähtis, et me uurime ja paljastame Vene presidendi finantsvõrgustikud ja lõikame läbi meie riigi vastu suunatud kuritegelike rünnakute eabseadusliku rahastamise," ütles Florida demokraat Val Demings.

Demings ja New Yorgi vabariiklane Elise Stefanik esitasid seaduseelnõu Putini finantsvõrgustike uurimiseks.

"See seaduseelnõu on tähtis samm kindlustamaks meie valimiste julgeolekut ja hoidmaks demokraatiat kogu maailmas," ütles Stefnik avalduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles