Sõjale vaatamata suhtuvad ukrainlased ja venelased teineteisesse hästi (13)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: STRINGER / Sputnik / Scanpix

Vaatamata viiendat aastat kestvale sõjale Ida-Ukrainas ning Krimmi annekteerimisel suhtuvad ukrainlased ja venelased teineteisesse hästi ning sooviksid lihtsamat läbikäimist, teineteise riigi võime kahe riigi elanikud aga ei salli.

77 protsenti Ukraina elanikest ja 82 protsenti Venemaa elanikest kinnitasid, et suhtuvad teise riigi elanikesse väga hästi või pigem hästi, selgub kahes sõdivas riigis läbi viidud arvamusuuringutest. Vaid 14 protsenti Ukraina elanikest vastas, et suhtub Venemaa elanikesse väga halvasti või üldiselt halvasti, Venemaal oli neid, kes suhtusid Ukraina elanikesse väga halvasti või üldiselt halvasti 13 protsenti.

Viis aastat tagasi, mil algas konflikt Ukraina ja Venemaa vahel, suhtus Venemaa elanikesse hästi 74 protsenti Ukraina elanikest ja Ukraina elanikesse suhtus hästi 81 protsenti Venemaa elanikest. 

Väga kriitiliselt suhtuvad aga küsitletud naaberriigi võimu. 85 protsenti küsitletud Venemaa elanikest suhtub praegusesse Ukraina võimu väga halvasti või halvasti, 69 protsenti Ukraina elanikest suhtus Venemaa juhtkonda halvasti või väga halvasti. Need hinnangud ei ole kummagi riigi elanike hulgas alates 2014. aastast oluliselt muutunud.

Samas soovivad mõlema riigi elanikud lihtsamat läbikäimist teineteisega, mis eeldab viisavabadust ning tollivaba avatud piiri. 52 protsenti Venemaa elanikest ja 48 protsenti Ukraina elanikest tahavad avatud piiri. Ranget piirikontrolli, viisarežiimi ja tolli soovis 25 protsenti Venemaa ja 38 protsenti Ukraina elanikest. 17 protsenti venemaalastest ja vaid neli protsenti Ukraina elanikest väitsid, et kaks riiki peaksid ühinema. 2014. aastal pooldas naaberriikide ühinemist 12 protsenti Ukraina elanikest ja 28 protsenti Venemaa elanikest.  

34 protsenti Venemaa elanikest suhtus Ukrainasse kui riiki hästi või üldiselt hästi ja 55 protsenti väga halvasti või üldiselt halvasti. Ukraina elanikest suhtus Vene riiki väga hästi või üldiselt hästi 57 protsenti ja väga halvasti või pigem halvasti 27 protsenti.

Sõltumatu Levada-keskus küsitles 15.-20. veebruaril 1600 täiskasvanud elanikku kogu Venemaal. Ukrainas viis küsitluse läbi Kiievi Rahvusvaheline Sotsioloogiainstituut KMIC, kes küsitles 8.-20. veebruaril 2042 täiskasvanud elanikku kõigist Ukraina piirkondadest.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles