California osariik peatab surmanuhtlused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkamiskamber San Quentini vanglas.
Hukkamiskamber San Quentini vanglas. Foto: Eric Risberg / AP / Scanpix

USA California osariigi demokraadist kuberner Gavin Newsom teatab täna, et peatab surmanuhtluste täideviimise osariigis. Tema hinnangul on surmanuhtlused vastuolus USA põhiväärtustega.

Hetkel ootab Californias surmanuhtluse täideviimist 737 surmamõistetut, mis on USA osariikide hulgas suurim arv. Samas pole seal alates 2006. aastast hukatud ühtegi inimest, sest käimas on mitmed erinevad kohtuvaidlused hukkamismeetodite üle.

Kuberneri korraldusega suletakse hukkamiskamber San Quentini vanglas ja kõigi 737 surmamõistetu karistuste täitmine lükatakse edasi. Ühtegi surmamõistetut vanglast ei vabastata ning süüdimõistvaid otsuseid ei muudeta.

Gavin Newsom.
Gavin Newsom. Foto: MIKE BLAKE / REUTERS / SCANPIX

Jaanuaris ametisse asunud Newsomi jaoks oli surmanuhtlusele moratooriumi kehtestamine üheks peamiseks valimislubaduseks. «Ma ei usu, et tsiviliseeritud ühiskond võib väita end olevat maailma liider nii kaua, kuni selle valitsus jätkab oma inimeste ettekavatsetud ja diskrimineeriva hukkamise lubamist,» põhjendas Newsom. Ta lisas: «Surmanuhtlus ei vasta meie põhiväärtustele ja annab löögi südamesse sellele, mis tähendab olla californialane.»

Kuberneril pole õigust surmanuhtlust lubavat seadust lõplikult tühistada. Tühistamiseks oleks vaja enamust rahvahääletusel, selle jaoks on järgmine võimalus 2020. aastal.

Alates 1978. aastast on Californias surma mõistetud üle 900 inimese, kellest kõigest 13 on hukatud. 79 neist on surnud loomulikku surma ning 26 on sooritanud enesetapu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles