USA korraldas eksituse tõttu Afganistani vägedele õhurünnaku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväelased Uruzgani provintsis.
USA sõjaväelased Uruzgani provintsis. Foto: OMAR SOBHANI / REUTERS / SCANPIX

Afganistani ja USA sõdurite vahel ekslikult puhkenud tulevahetus viis õhurünnakuni, milles hukkus viis afgaani sõdurit, ütlesid ametnikud kolmapäeval. 

Intsident leidis aset täna öösel, kui USA ja Afganistani patrull sattus tule alla Tarin Koti lähistel Uruzgani provintsis, ütles NATO pressiesindaja Kabulis. 

Patrull tellis õhurünnaku, mis tabas armee eelposti ja milles hukkus viis ning sai raskelt viga veel 10 afgaani sõdurit, ütles Uruzgani provintsi nõukogu ülem Karim Karimi. Kokku viibis eelpostis 17 sõdurit, neist vaid kahel õnnestus pääseda vigastusteta.

«Kui USA patrull baasile lähenes, siis ANA (Afganistani Rahvusarmee) sõdurid arvasid tõenäoliselt, et neile läheneb Taliban,» sõnas ametnik. 

Afganistani valitsusvägede sõdurid.
Afganistani valitsusvägede sõdurid. Foto: OMAR SOBHANI / REUTERS / SCANPIX

Uruzgani provintsis on suured territooriumid Talibani kontrolli all ning viimastel aastatel on võitlejad korraldanud mitmeid sissetunge provintsi pealinna.  

Intsidenti kinnitas ka Afganistani kaitseministeerium, kelle sõnul viisid USA ja Afganistani sõdurid piirkonnas läbi ühisoperatsiooni. «Armee kehva koordineerimise tõttu sai ANA eelpost tabamuse,» teatas ministeerium avalduses. 

NATO pressiesindaja sõnul viis USA läbi täppisrünnakud enesekaitseks inimeste vastu, kes tulistasid Tarin Kotis ANA kontrollpunkti lähistel maismaal liikunud Afganistani ja USA vägede pihta.

USA ja Afganistani vägesid rünnati väiketulirelvade ning granaadiheitjatega, teatas pressiesindaja. 

«Afganistani ja USA väed üritasid olukorda deeskaleerida, kuid nende pihta avatud tuli ei vaibunud. Me tegutseme keerulises keskkonnas, kus vaenlase võitlejad ei kanna mundreid ja kasutavad varastatud sõjaväesõidukeid, et valitsusvägesid rünnata,» lisas pressiesindaja AFP-le. 

2017. aasta juulis hukkus USA õhurünnakus Helmandi provintsis 16 Afganistani politseinikku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles