Europarlamendi juht kiitis Mussolinit taristu arendamise eest (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia diktaator Benito Mussolini (vasakul) koos Natsi-Saksamaa liidri Adolf Hitleriga.
Itaalia diktaator Benito Mussolini (vasakul) koos Natsi-Saksamaa liidri Adolf Hitleriga. Foto: / AP / Scanpix

«Kui peame olema ausad, siis ta ehitas teid, sildasid, maju,» loetles Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani Itaalia diktaatori Benito Mussolini positiivseid tegusid, mille pärast sattus ta ulatusliku kriitikarahe alla.

Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani.
Euroopa Parlamendi president Antonio Tajani. Foto: Lev Radin / ZUMAPRESS.com

Itaalia meedia vahendas intervjuud, mille Tajani andis raadiosaates «La Zanzara» ja avaldas Euroopa parlamendi presidendi tsitaadi: «Mussolini? Kuni hetkeni, mil ta kuulutas Hitleri eeskujul kogu maailma vastu sõja, kuni ta rakendas rassistlikke seadusi, jättes arvestamata dramaatilisi sündmusi seoses Matteottiga (režiimi poolt tapetud oponent), tegi ta positiivseid asju meie riigi taristu heaks.»

«Inimene peab olema objektiivne,» lisas Tajani. «Ma pole fašist, pole seda kunagi olnud ja ma ei jaga Mussolini poliitilisi vaateid, aga kui peame oleme ausad, siis ta ehitas teid, sildasid, maju.»

Tajani ei jätnud küll mainimata, et Mussolini halvad teod olid väga tõsised ja loetles nendena rassitlike seadusi, sõda ja oponendi tapmist. «Kõik need asjad on vastuvõetamatud,» ütles Tajani.

Tema intervjuule sai osaks ulatuslik kriitika. 

«Kuidas saab Euroopa Parlamendi president mitte mõista fašismi iseloomu? Vajame kiiret selgitust,» ütles Euroopa Parlamendi sotside fraktsiooni sakslasest liider Udo Bullmann.

Iirimaa parlamendisaadik Lynn Boylan kirjutas Twitteris: «Mussolini võib olla vastutav enam kui 430 000 mõrva eest, aga vaadake vaid tema teid ja sildasid! Tõesõna, see on Euroopa Parlamendi president.»

Eelmisel kuul pahandas Tajani Sloveenia ja Horvaatia liidreid. Tema väljaütlemisi Teise maailmasõja ajal aset leidnud massimõrva mälestusüritusel nähti kui Itaalia püüet näidata, et osa nende riikide territooriumist kuulub ajalooliselt Itaaliale.

Täna vabandas Tajani oma sõnavõtu pärast.

«Ma olen antifašist, ma vabandan kõigi eest, kellele mu sõnad haiget võisid teha. Minu seisukohad ei olnud mõeldud selleks, et õigustada või vähendada mitte-demokraatlikku ja totalitaarset režiimi,» ütles Tajani.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles