Varssavis arutatakse USA jõudude alalist paigutamist Poola (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide raketisüsteem Patriot õppuste ajal Poolas.
Ühendriikide raketisüsteem Patriot õppuste ajal Poolas. Foto: Agencja Gazeta / Reuters / Scanpix

USA asekaitseminister John Rood pidas Varssavis Poola kaitseametkonnaga kõnelusi Ühendriikide sõjalise kontingendi alaliseks paigutamiseks Poolasse, edastas portaal Defence One.

Portaal meenutas, et juba paar aastakümmet on olnud jutuks USA sõjaväebaasi rajamine Poola, kuid Washington hakkas seda mõtet toetama alles mullu septembris pärast Ühendriikide presidendi Donald Trumpi ja Poola riigipea Andrzej Duda kohtumist.

«Me tulime välja enda arust väga tõsise eluterve ettepanekuga ja sel nädalal töötame läbi mõned tehnilised üksikasjad ning loodame saada selle kohtumisega väärika aluse edasiseks tööks,» edastas Defence One USA abikaitseministri kohusetäitja Kathryn Wheelbargeri sõnad kongressi esindajatekoja kaitsekomisjonis.

Tema sõnul asub USA välisministeerium leppe läbirääkimiste juurde, kui Poola asekaitseminister Tomasz Szatkowski peaks Roodi pakkumise vastu võtma. Wheelbargeri hinnangul kulub selleks pool aastat, kuid ettepaneku üksikasju ta ei täpsustanud.

Defence One meenutas, et Poola valitsus pakkus septembris võimalust eraldada USA baasi loomiseks kaks miljardit USA dollarit. Mõlemad riigid on NATO liikmed, kuid pakkumine on kahepoolne ja jääks NATO raamistikust välja.

Wheelbarger nimetas pakkumist heldeks, kuid asjatundjate hinnangul ei piisa sellest algatuse elluviimiseks.

Defence One'i allikas ütles, et USA alalise baasi Poolasse ilmumise tõenäosust ei maksa üle hinnata.

«Jutt on suurel määral pikemaajalisematest kohustustest Poolas juba olemasoleva kohaloleku osas, see ei ole uus baas, nagu mõni arvab,» märkis allikas, selgitades, et läbirääkimiste sisu ei avaldata enne kokkuleppele jõudmist. 

Portaali sõnul viitavad kava arvustajad selle kallidusele, pingekasvule suhetes Venemaaga ja NATO liikesriikide kahesele suhtumisele sellesse.

Baasi rajamine ilmselt suurendab pingeid NATO ja Venemaa vahel, sest Venemaa näeb uue USA alalise baasi ehitamist oma piiri lähedale ähvardava sõjalise sammuna.

Vaatlejate sõnul võib baasi rajamine suurendada pingeid ka NATO sees, sest nende hinnangul ohustab see Lääne ühtsust ning 2014. aastal kehtestatud Venemaa-suunalist poliitikat.

Poolas paikneb praegu 4500 USA sõjaväelast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles