Soome vanadekodu esitas tapetud naise eest arve (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: John Stillwell / PA Wire/PA Images / Scanpix

Soome edelaosa politsei uurib koostöös teiste ametiasutustega jaanuaris ühes vanadekodus aset leidnud juhtumit, mille raames tappis üks vanadekodu elanik teise. Naise pojale valmistab pettumust uurimise venimine ja asjaolu, et vanadekodu esitas talle hoolimata ema surmast kohatasu arve.

Politsei uurib vahejuhtumit, mille raames ründas üks erafirmale Pihlajalinna kuuluva vanadekodu elanik teist, 76-aastast Vuokkot, kes nädal pärast rünnakut saadud vigastuste tagajärjel suri.

Naise poeg Veijo Kujala ütles, et tema ema nägu oli pärast rünnakut nii paistes, et tal oli raske teda ära tunda. 

«Mälestus sellest jääb minuga elu lõpuni,» ütles Kujala tragöödiat kirjeldades. «Neuroloog ütles, et rünnak põhjustas emal ajuverejooksu.»

Ema kaotas rünnaku järel teadvuse ja ei tulnudki enam ärkvele. Ta suri nädal aega hiljem.

Lisaks ema kaotamisele seisis poeg silmitsi bürokraatiaga. Nimelt esitas vanadekodu mehele ema majutamise eest arve kogu jaanuari eest, kuigi ema oli surnud kuu alguses.

«Nad helistasid mulle vanadekodust ja nõudsid minult tasu kogu kuu eest. Ma ütlesin, et nad oleksid pidanud minu ema elu hoidma, siis oleksin hea meelega maksnud,» ütles Kujala. «Lõpuks leppisime kokku, et seoses «erilise juhtumiga» maksab mees vaid nende päevade eest, mil ema vanadekodus tõepoolest elas.»

Väidetavalt puhkes vanadekodu elanike vahel konflikt pärast seda, kui ohver astus kogemata sisse valesse tuppa. Ta oli hiljuti vanadekodus eluruumi vahetanud ja halva mälu tõttu astus eksliku sammu. Mees, kelle tuppa naine kogemata sisenes, hakkas naist peksma ja põhjustas talle kehavigastusi, millest naine ei taastunud.

Sündmuskohale saabunud meedikute sõnul olid ohvri mõlemad silmad paistes, peas olid muhud ja paremal käel olid hammustusjäljed.

Väidetavalt muretsesid vanadekodu töötajad rünnaku toime pannud mehe pärast juba pikemat aega. Ründaja oli teistest vanadekodu liikmetest tunduvalt noorem ja tugeva kehaehitusega. Söögisaalis paigutati ta alati sellisesse lauda, kus ta ei näinud teisi vanadekodu elanikke, sest ta kippus nende peale ärrituma. Kellelgi ei lubatud kunagi temaga ühes lauas einestada.

Vanadekodu töötajate sõnul oli mehe käitumine sageli ähvardav ja ettearvamatu. Osa neist oli veendunud, et tegemist polnud mehe jaoks kohase asutusega.

Kohalikud võimud teatasid, et alustasid juhtunu osas uurimist, aga poeg on pahane, et juurdlus nii kaua aega võtab.

«Juhtunust on möödunud kaks kuud ja uurimine algas alles nüüd. Kui sa tapad kellegi linnaväljakul, tegutseb politsei kiiresti. Kui sa teed sama asja vanadekodus, ei huvita see mitte kedagi,» väljendas poeg pettumust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles