Saksa välisminister hoiatas Putini uue hüperheliraketi eest (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avangard on hüperhelikiirusel liikuv mandritevaheline raketisüsteem.
Avangard on hüperhelikiirusel liikuv mandritevaheline raketisüsteem. Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT / EPA

Saksa välisminister Heiko Maas ütles, et hüperhelitehnoloogiate areng ei saa jätta ükskõikseks ja nõuab uusima relvastuse kontrolli.

«Seejuures ei räägi me ulmest. Seda näitavad Venemaa avaldused, et süsteem Avangard võetakse relvastusse juba tänavu,» tsiteeris ajaleht Handelsblatt Maasi.

Ministri sõnul pani Venemaa tegevus keskmaa tuumajõudude lepingu INF asjus Euroopa muretsema. Ta oli kindel, et Venemaa arendused vallandavad võidurelvastumise.

Maas rääkis seejuures ka tavarelvastuse kontrolli vajadusest. «Uus relvastus võib muuta tuleviku sõda, tavapärasest relvastuskontrollist ei piisa,» kinnitas Maas. 

Saksa välisminister Heiko Maas.
Saksa välisminister Heiko Maas. Foto: Christian Spicker / imago/ Scanpix

Vene president Vladimir Putin esitles hüperheliraketti Avangard aasta eest läkituses föderaalkogule.

Tema sõnul on tiibrakett usaldusväärselt juhitav ja lendab helist 20 korda kiiremini. Katsetusel 26. detsembril saavutas Avangard kiiruse Mach 27, mis on umbes 33 000 kilomeetrit tunnis.

Venemaa hinnangul ei suuda sellise kiirusega raketti alla tulistada ükski õhutõrjesüsteem. Õhutõrjele teeb asja raskemaks raketi väidetav võime manööverdada nii vertikaalselt kui ka horisontaalselt.

Berliinis algas täna relvastuskontrolli konverents, kus ärgitati Moskvat täitma INFi täielikul ja kinnitataval viisil. Saksamaa, Rootsi ja Holland soovisid ka uusi relvastuskontrolli leppeid. 

Saksa välisminister Maas lisas, et aeg on käes laiemate lepingute sõlmimiseks ajal, mil tuumarelvade arv suureneb riikides nagu Hiina, India, Pakistan ja Põhja-Korea.  

Samuti tuleb sõlmida julgeolekuleppeid uute tehnoloogiate tõttu, ütles Maas viitega droonidele ja küberrünnakutele. 

USA teatas kuu aja eest, et astub välja INFi leppest, sest Venemaa rikub seda. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles