Pariisis rüüstati kollavestide meeleavalduse ajal kauplusi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüüstatud pood Pariisis.
Rüüstatud pood Pariisis. Foto: ZAKARIA ABDELKAFI / AFP/Scanpix

Protestijad rüüstasid tänasel meeleavaldusel Pariisis Champs-Élysées'l kauplusi ning järjekorras «kollavestide» 18. protesti iseloomustas pärast osalejate arvu kahanemist viimastel nädalatel vägivalla kasv.

Vandaalid võtsid sihikule luksustööstuse sümbolid ning peksid segi ja rüüstasid teiste seas selliste brändide nagu Hugo Boss ja Lacoste poed. Äride mannekeenid visati katkistest akendest välja. Vandaalide kätt sai tunda ka poliitikute ja kuulsustega seostatud restoran Fouquet's, mis peksti samuti segi ja pandi põlema.

Tuletõrjeautod kiirustasid kustutama kahte süüdatud lehekioskit, kust tõusis taevasse must suitsusammas.

Vägivaldse pöörde võtnud kollavestide meeleavaldus Pariisis.
Vägivaldse pöörde võtnud kollavestide meeleavaldus Pariisis. Foto: JULIEN DE ROSA / EPA

Maskides meeleavaldajate grupid hakkasid kividega loopima Triumfikaart kaitsvaid politseinikke, kes vastasid pisargaasi ja veekahuriga. Siiski ei suutnud nad laiali ajada radikaalsemaid protestijaid, kes püstitasid tänavatele põlevad barrikaadid. Stseen meenutas kollavestide meeleavalduste vägivaldseimaid aegu. 

Politsei sõnul oli hommiku keskpaigaks kinni peetud 31 inimest.

Märatsevad kollavestid Pariisis. 
Märatsevad kollavestid Pariisis. Foto: JULIEN DE ROSA / EPA

Siseminister Christophe Castaner mõistis vägivalla hukka ja nimetas seda protestijate sekka imbunud professionaalsete tülitekitajate kätetööks. Ta andis politseile korralduse reageerida suurima võimaliku kindlusega nendele vastuvõetamatutele rünnakutele.

Seekordne protest kutsuti kokku ajaks, mil saab otsa president Emmanuel Macroni kahekuune avalik debatt. President käivitas selle, et anda hääletajatele foorum, kus nad saavad oma etteheiteid teha ja lahendusi pakkuda.

Protestijad peavad debatti suitsukatteks.

Sel laupäeval toimuvast voorust oodatakse märki sellest, kui elujõulised kollavestide meeleavaldused veel on. Eelmisel nädalal kogunes neid üle riigi meelt avaldama 28 000, mis oli kümme korda vähem kui esimesel, 17. novembril toimunud meeleavaldusel.

Politsei saatis Pariisi rahu tagama üle 5000 politseiniku ja mitu soomukit. Lisaks sulgesid võimud mitu metroojaama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles