Ukraina hoiatas gaasivoo katkemise eest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/SCANPIX.

Ukraina riiklik gaasikompanii Naftogaz hoiatas, et kuna Venemaalt saabuva maagaasi hulk on järsult kahanenud, peavad teised Euroopa riigid olema lähitundidel valmis tarnehäireteks.

Naftogazi pressiesindaja sõnul vähenesid tarned lubatud ilma selgitusteta 221 miljonilt kuupmeetrilt algul 92 miljonile kuupmeetrile ning kella kümneks juba 73,8 miljonile kuupmeetrile ööpäevas, vahendas AFP.

«Me ei tea, kuidas me saame gaasi Euroopasse toimetada,» tõdes ta. «See tähendab, et mõne tunni pärast algavad probleemid tarnetega Euroopale.»

Bulgaaria majandus- ja energeetikaministeerium teatas hommikul, et gaasitarned Venemaalt on öösel peatunud nii sellesse riiki kui ka sealtkaudu Kreekasse, Makedooniasse ja Türki. Bulgargaz saab gaasi Rumeenia piirilt nii enda tarbeks kui transiidiks. Tarned katkesid ametlike andmete kohaselt kell pool neli öösel.

Rumeenia teatas seejärel, et sellesse riiki kahanesid tarned öösel kahe kolmandiku võrra. Vene gaasist on täielikult ilma jäänud Horvaatia, kümneprotsendilisest kaost teatas Austria ja viiendiku suurusest vähenemisest Ungari.

Tšehhis oli lõunaks tarnete langus kasvanud kolmveerandini tavalisest mahu ning esimesi märke tellimuse mittetäielikust täitmisest täheldati ka Saksamaal.

Venemaalt teatati juba eile õhtul, et sealne riiklik monopol Gazprom vähendab läbi Ukraina saadetava maagaasi voogu umbes viiendiku võrra, kuna sellise koguse olevat ukrainlased juba varem «varastanud». Praegu tundub aga, et transiit on vähenenud märksa enam.

Gazpromi asejuht Aleksandr Medvedev süüdistas ukrainlasi, et need olevat sulgenud öösel kolm transiiditoru neljast, mis riiki läbivad, ning sellega põhjustanud ka tarnete järsu alanemise. 

Euroopa Komisjon teatas eile veel, et gaasitüli otseselt siinseid tarbijaid ei mõjuta, kuid lubas tähelepanelikult jälgida idapoolseid arenguid ja tarnete kohalejõudmist. ELi delegatsiooniga praegu Kiievis viibiv kõrge ametnik tunnistas aga äsja, et olukord on öö jooksul dramaatiliselt muutunud ning halveneb veelgi. Täna peaks algama euroliidu ekspertide kõnelused ka Moskvaga.

Euroopa Liidu eesistujamaa Tšehhi tegi seejärel avalduse, milles nimetati gaasitarnete vähenemist lubamatuks ning nõuti nende kohest taastamist.

Gazprom lõpetas ukrainlaste endi varustamise juba aastavahetusel, misjärel on mitu euroliidu ja Balkani riiki teatanud impordi vähenemisest. Ukraina eitab gaasi varastamist, viidates oma hoidlatesse talveks kogutud varudele.

Euroopa Liit saab umbes viiendiku tarbitavast gaasist läbi Ukraina ja veel viiendiku Venemaalt teisi kanaleid pidi. Moskva otsus transiiti läbi Ukraina vähendada tuli pärast seda, kui Gazpromi juht Aleksei Miller kohtus eile peaminister Vladimir Putiniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles