Uus-Meremaa jõugud vannuvad mošeetulistajale kättemaksu (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa mošeeründaja Brenton Tarrant kohtus.
Uus-Meremaa mošeeründaja Brenton Tarrant kohtus. Foto: AFP/SCANPIX

Uus-Meremaal Christchurchis kahes mošees rünnaku teinud Brenton Tarrant saab vangla jahituimaks isikuks, vahendas Daily Mail eksperdi hoiatust.

50 inimest surmanud 28-aastast Tarrantit hoitakse hetkel erikinnipidamisasutuses ja ta on 24-tunnise järelevalve all. Ametivõimude sõnul oli samm vajalik, et tagada Tarranti julgeolek.

Üks jõuguliige, kes osales tulistamise ohvritele austuse avaldamises, saatis aga kohaliku meediakanali NZME kaudu Tarrantile sõnumi, et neil on sõpru ka vanglas.

Cantebury ülikooli kriminoloogi Greg Newboldi sõnul tuleb taolisi ähvardusi tõsiselt võtta. Ta hoiatas, et Tarrant satub trellide taga äärmisesse ohtu ja tema surma korraldamine seal ei oleks keeruline.

«Seal on inimesi, kes on juhtunu peale väga vihased, eriti seepärast, et tegu oli valgete ülemvõimu propageerijaga,» lisas Newbold.

Tõenäoliselt hakkab Tarrant oma karistust kandma Aucklandi range režiimiga vanglas ja peab oma elu veetma eraldatuses. «Hetkel saab temast jahituim isik seal. Pole palju inimesi, kel tema suhtes mingitki sümpaatiat oleks, isegi valgete ülemvõimu toetajail.»

Austraaliast pärit Tarrantit peetakse Uus-Merema suurima ohvrite arvuga massimõrva ainsaks toimepanijaks. Lisaks 50 hukkunule viibib siiani haiglas kümneid haavatuid, mõned neist on kriitilises seisundis.

Enne Facebookis otse üle kantud rünnaku elluviimist avaldas ta 73 lehekülge pika manifesti, kus kirjeldas detailselt oma viha ja viisi, kuidas teda inspireeris Norra massimõrvar Anders Behring Breivik.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles