Erdoğan: mošeerünnak on osa islamivastasest kampaaniast (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi presidenti Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi presidenti Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Handout / AFP / Scanpix

Uus-Meremaa valitsus kritiseeris teravalt Türgi presidenti Recep Tayyip Erdoğani, kes on valimisüritustel korduvalt näidanud Christchurchi mošeerünnaku toimepanija filmitud videoklippi.

Erdoğan ütles valimisüritustel, et saadaks riigist kirstus välja igaühe, kes üritaks sellist rünnakut toime panna Türgis ja näitas rahvale mošeeründaja filmitud videoklippi ning lõike veebis avaldatud manifestist. President kinnitas rahvale, et Uus-Meremaa mošeerünnak on osa ülemaailmsest islamivastasest kampaaniast.

«Mida ütleb see manifest? Et me ei tohiks minna Bosporuse väinast lääne poole, see tähendab Euroopa poole. Vastasel juhul tulevad nad Istanbuli, tapavad meid ja ajavad meid oma riigist välja,» sõnas president tuhandetele kampaaniaüritusele tulnud inimestele. 

Uus-Meremaa välisminister Winston Peters kritiseeris Erdoğani selle eest, et president näitas rahvale mitmel korral videoklippi, mille mošeerünnaku toimepanija ise filmis ja internetti riputas ning kus on näha kümnete palvusele kogunenud inimeste julm tapmine. Vahetult pärast rünnakut püüti kõik veebis levinud videod ringlusest eemaldada ja inimesi kutsuti üles klippi mitte jagama. 

Ministri sõnul on video näitamine ebaõiglane ja seab ohtu Türgis elavad uusmeremaalased ja austraallased. 

Erdoğan teeb aktiivset kampaaniat seoses kuu lõpus aset leidvate kohalike valimistega. Presidendi populaarsus on vähenenud seoses majanduslike raskuste ja kõrge inflatsiooniga.

Kriitikute sõnul kasutab Erdoğan reedel toimunud jõhkrat terrorirünnakut, mille käigus tappis Austraalia paremäärmuslane kahes Uus-Meremaa mošees kokku 50 inimest, viha õhutamiseks ning enda populaarsuse suurendamiseks. Erdoğan näitas videoklippi vähemalt kolmel kampaaniaüritusel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles