Hollandi trammitulistamine võis olla terrorirünnak (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Utrechti elanikud mälestavad eilse trammirünnaku ohvreid.
Utrechti elanikud mälestavad eilse trammirünnaku ohvreid. Foto: John Thys / AFP / Scanpix

Utrechti trammirünnaku asjaolud ning ründaja põgenemisautost leitud kiri annab põhjust tõsiselt uurida, kas ründajal oli terroristlik motiiv, ütlesid Hollandi prokurörid.

Peaminister Mark Rutte oli varem öelnud, et võimud ei saa jätta uurimata ka teisi motiive, kaasa arvatud peretüli, kuid politsei ja prokurörid ütlesid täna, et uurimine kaldub praegu terrorismiajendi suunas.

«Praeguseks on selge, et terroristlikku motiivi võetakse väga tõsiselt. See kahtlustus tugineb kirjale, mille leidsime tulistaja autost teiste asjade hulgast,» öeldi politsei ja prokuratuuri ühisavalduses. "Meie uurimine pole leidnud peakahtlusaluse ja ohvrite vahel ühtegi sidet."

Rünnakus sai surma 19-aastane naine Utrechtist lõunas asuvast Vianenist ning üks 28- ja üks 49-aastane mees, kes olid mõlemad Utrechtist.

Else rünnaku järel võeti vahi all kolm inimest, keda politsei täna üle kuulata kavatseb. Rünnaku peamine kahtlusalune on 37-aastane türklane Gokmen Tanis, kes väidetavalt avas eile Hollandi linnas Utrechtis trammis tule ja tappis kolm inimest. Rünnakus sai viga veel viis inimest.

Lisaks Tanisele kuulavad võimud üle veel kaht meest, keda kahtlustatakse seotuses rünnakuga. Mehed vahistati eile hilisõhtul.

«Rääkides kolmest kahtlusalusest, kes eile toimunud rünnakuga seoses vahistati, saame öelda, et nad on endiselt vahi all ja seisavad endiselt silmitsi kahtlustusega,» ütles Utrechti linna politsei Twitteris.

Lisaks sellele, et rünnaku uuritakse kui võimalikku terroriakti, ei välista politsei, et tulistamise motiiv oli peretüli.

Oma osa uurimisse lubas anda ka Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.

«Mõned väidavad, et tegemist oli perekondliku põhjusega, mõned arvavad, et tegemist oli terrorirünnakuga. Meie julgeolekuamet uurib seda juhtumit. Ma pole veel meie julgeolekuameti juhiga rääkinud,» sõnas president. 

Hollandi meedia teatel on rünnaku peamisel kahtlusalusel märkimisväärne kriminaalne minevik ja viimati pääses ta vanglast vaid kahe nädala eest.

Uudisteagentuur NOS teatas, et mõnd mehe pereliiget on seostatud islamiäärmuslaste grupeeringutega, samuti on levinud kuuldused tema ebastabiilse käitumise osas pärast seda, kui ta kahe aasta eest abielu lahutas.

Kogu riigis langetati täna lipud poolde masti ja rünnakupaika toodi lilli. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles