Mosambiigi president Filipe Nyusi kirjeldas eile tsüklon Idai külvatud hävingut: üle kallaste tõusnud jõgede alla jäänud külades hulbivad tulvavetes laibad ja ligi 90 protsenti poole miljoni elanikuga Beira linnast on tõsiselt kahjustatud ning välismaailmast ära lõigatud.

President Nyusi lendas eile üle piirkonna, kus kaks jõge on üle kallaste tõusnud ja terveid asulaid enda alla matnud. «Kõik viitab sellele, et me võime registreerida üle tuhande surnu,» lausus ta.

Kuigi praegu on Mosambiigis ametlik hukkunute arv 84, viitavad märgid sellele, et see tõuseb märgatavalt. Lisaks on eluohtlikus olukorras rohkem kui 100 000 inimest.

Inimesed naasmas Praia Nova külla.
Inimesed naasmas Praia Nova külla. Foto: Josh Estey / AP

Tsüklon Idai võib olla kõige ohvriterohkem torm, mis on aastakümnete jooksul 30 miljoni elanikuga Kagu-Aafrika riiki tabanud.

Idai jõudis maale Mosambiigi keskrannikul neljapäeva õhtul, lõigates välismaailmast ära poole miljoni elanikuga India ookeani rannikulinna Beira.

Laastatud Beira linn.
Laastatud Beira linn. Foto: Denis Onyodi / AP

Punase risti sõnul on 90 protsenti Beirast kas kahjustatud või täielikult hävitatud. Tsüklon jättis linna pimedusse, sulges lennujaama töö ning lõikas ära linna viivad maismaateed.

Beira lennujaam.
Beira lennujaam. Foto: DEBORAH NGUYEN / AFP

«Peaaegu kõik on hävinud. Sideliinid on pea täielikult maas. Mõned tormist kahjustada saanud piirkonnad ei ole ligipääsetavad,» lausus helikopteriga kahjusid hindamas käinud Punase Risti töötaja Jamie LeSueur.

Beira elanikud pärast tsüklonit.
Beira elanikud pärast tsüklonit. Foto: Denis Onyodi / AP

LeSueuri sõnul jäi Beira välismaailmast täielikult eraldatuks pühapäeval, mil suure paisu purunemise tagajärjel lõigati ära viimane linna viiv tee.

Siin oli sild.
Siin oli sild. Foto: PHILIMON BULAWAYO / REUTERS

Olukord võib aga olla veel palju hullem ümbruskaudsetel aladel, kuhu viivad teed on tormi tõttu kahjustunud ja kus hoonete kehva ehituskvaliteedi tõttu on hulgaliselt tormipurustusi.

Hävitatud tee Zimbabwe idaosas Chimanimani lähedal.
Hävitatud tee Zimbabwe idaosas Chimanimani lähedal. Foto: ZINYANGE AUNTONY / AFP

«Pungue ja Buzi jõgedes paisus vesi üle kallaste, mille järel läksid kaduma terved külad ja eraldati maailmast terved kogukonnad,» kirjeldas president pärast kopterisõitu üle sadamalinna Beira ning Manica ja Sofala provintsi. «See on tõeline suuremõõtmeline katastroof.»

Tormiohvrite kirstud Zimbabwe idaosas.
Tormiohvrite kirstud Zimbabwe idaosas. Foto: ZINYANGE AUNTONY / AFP

Idai külvas kahju ka naaberriigis Zimbabwes, kus marutuuled ja üleujutused pühkisid ära teid ja maju.

Zimbabwe teabeministeeriumi sõnul on ametlik hukkunute arv 98 ning vähemalt 217 inimest on kadunuks kuulutatud, kuid need arvud ilmselt tõusevad veelgi.

Põhja pool asuvas Malawis oli viimase seisuga tormiohvreid 56.

Kommentaarid
Copy