Leedu peaminister kaaluks saatkonna viimist Jeruusalemma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Saulis Skvernelis.
Leedu peaminister Saulis Skvernelis. Foto: Ieva Leiniša / LETA / Scanpix

Leedu peaminister Saulis Skvernelis ütles täna, et kaaluks presidendiks saades Leedu saatkonna üleviimist Tel Avivist Jeruusalemma. 

«Ma ei näe mingit tragöödiat, kui me tuleksime selle küsimuse juurde tagasi ja kaaluksime oma saatkonna Jeruusalemma viimise võimalust,» ütles Skvernelis seimis oma välispoliitilisi prioriteete esitledes. 

Ta märkis, et Leedu ei pea pelgama arutelusid ja peab kaaluma kõiki kasusid ning puudusi. 

Peaministri sõnul oleks saatkonna üleviimine julgeoleku- ja kaubandussuhetele Iisraeliga uus tõuge ning avaks võimalused tihedamaks koostööks ka USAga.

«See näitaks ka, et Ühendriigid ei ole meie partner ainult sõnades, vaid on meie poolel ka mõningates teravat vaidlust põhjustavates küsimustes,» ütles peaminister. 

Ida-Euroopa uuringute keskuses esinedes rõhutas Skvernelis, et see on tema kui presidendikandidaadi, mitte valitsusjuhi seisukoht. Skvernelis kandideerib 12. mail peetavatel Leedu presidendivalimistel. 

Ameerika Ühendriigid teatasid 2017. aasta detsembris Jeruusalemma tunnustamisest Iisraeli pealinnana ja mullu mais viidi Tel Avivist sinna oma saatkond Iisraelis. Ainsana on Ühendriikide eeskuju seni järginud Guatemala, aga seda on kaalunud Austraalia ja Paraguay.

USA otsusele järgnes vägivallalaine, milles on viimastel andmetel hukkunud üle 200 palestiinlase. Enamik palestiinlasi tapeti piirirahutuste käigus, mõned hukkusid Iisraeli õhu- ja suurtükirünnakutes. Hulgaliselt inimesi on saanud mõlemal poolel vigastada. 

Iisrael vallutas Ida-Jeruusalemma 1967. aasta Kuuepäevases sõjas Jordaanialt ning annekteeris selle 1980. aastal sammuna, mida rahvusvaheline kogukond ei tunnusta. Palestiinlased näevad Ida-Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles