ISIS kutsus mošeerünnaku järel üles kättemaksule (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa läbi aegade kõige ohvriterohkemas massitulistamises hukkus 50 inimest. Hukkunute lähedased on toonud rünnakupaika hulgaliselt lilli, küünlaid ja pilte ohvritest.
Uus-Meremaa läbi aegade kõige ohvriterohkemas massitulistamises hukkus 50 inimest. Hukkunute lähedased on toonud rünnakupaika hulgaliselt lilli, küünlaid ja pilte ohvritest. Foto: Jorge Silva / Reuters / Scanpix

Äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) kõneisik avaldas helisalvestise, milles kutsus üles maksma kätte reedel Uus-Meremaal moslemite vastu toime pandud mošeerünnakute eest.

Tegemist on ISISe kõneisiku Abu Hassan al-Muhajir ainsa avaliku sõnavõtuga viimase poole aasta jooksul. 44 minutit kestvas helisalvestises kutsus ta kõiki ISISe toetajaid üles maksma kätte ohvriterohke rünnaku eest.

«See tapmine nendes kahes mošees pole midagi muud, kui üks tragöödia minevikus aset leidnud tragöödiate ja tulevikus ees ootavate tragöödiate seas, sellele järgneb jõu kasutamine, mis jõuab kõigini, kes meelitati elama polüteistide (mitmesse julmalasse usukuvate inimeste) sekka,» ütles al-Muhajir ISISe meediaorganisatsiooni Al Furqan poolt levitatud salvestises.

«Stseenid kahes mošees surnud inimestest on piisavad, et äratada unest ja sütitada kalifaadi toetajad, kes seal elavad, et nad maksaksid kätte oma religiooni nimel ja oma poegade nimel, kes on hukkunud rünnakutes üle kogu maailma,» lisati üleskutses.

Reedel tappis 28-aastane Austraalia paremäärmuslane kahes Uus-Meremaa Christchurchi linna mošees 50 reedesele palvusele kogunenud inimest. Ründaja tunnistas, et on valgete ülemvõimu pooldaja ja maksab rünnakuga kätte Euroopas äärmuslaste poolt toime pandud terrorirünnakute eest.

Juba enne al-Muhajir üleskutse avaldamist väljendasid eksperdid arvamust, et Christchurchi terrorirünnak võib kaasa tuua radikaliseerumise eesmärgiga maksta kätte.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles