Kriisiriigid muutuvad korrumpeerunumaks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transparency Internationali hinnangul on Kreeka korrumpeerunum riik kui Vanuatu, Lesotho, Gambia või Hiina.
Transparency Internationali hinnangul on Kreeka korrumpeerunum riik kui Vanuatu, Lesotho, Gambia või Hiina. Foto: SCANPIX

Eile avalikustatud 2011. aasta rahvusvahelise korruptsioonitajumise indeksi tabelis langesid enim need eurotsooni riigid, mida võlakriis on kõige valusamini tabanud.

Rahvusvahelise korruptsioonivastase liikumise Transparency International raportist, mis kajastab 17 erineva uuringu tulemusi, selgub, et korruptsioon on Kreekas ja Itaalias muutunud tõsisemaks probleemiks kui veel paari aasta eest.

«Võlakriisi käes kannatavate eurotsooni riikide näitajad on ELi maadest ühed madalamad osaliselt ametivõimude suutmatuse tõttu võidelda altkäemaksu ja maksudest kõrvalehoidmise vastu, mis on võlakriisi liikumapanevaks jõuks,» selgitas Transparency International Euobserveri vahendusel.

Kahe aastaga on näiteks Itaalia korruptsioonitajumise indeks langenud 0,4 palli 4,3-lt 3,9-le, kusjuures maksimaalne hinne, mille riik võib saada, on 10 (tähendab seda, et on kõige vähem korrumpeerunud riik), minimaalne aga 0 (tähendab seda, et on täielikult korrumpeerunud riik).

Selle tulemusega on Itaalia langenud tänavu 183 riigi hulgas 69. kohale, jagades seda Ghanaga. Seejuures edestavad Itaaliat näiteks sellised riigid nagu Türgi, Gruusia ja Lõuna-Aafrika Vabariik.

Kreeka puhul on korruptsioonitajumise indeks langenud viimase kahe aastaga samuti 0,4 palli. Kui 2009. aastal oli vastav näitaja 3,8, siis tänavu 3,4. Sellega jagab Kreeka Colombia, El Salvadori, Maroko, Peruu ja Taiga 80. kohta, jäädes maha näiteks Vanuatust, Lesothost, Gambiast ja Hiinast.

Eesti asub vastavas tabelis 29. kohal. Võrreldes mullusega on Eesti langenud kolm kohta, kuigi korruptsioonitajumise indeks on püsinud tegelikult muutumatuna alates 2005. aastast.
Naaberriikidest jagab Läti Kuuba ja Türgiga 61. kohta, Soome jagab 2. kohta Taaniga ning Venemaa 143. kohta Aserbaidžaani, Valgevene, Komooride, Mauritaania, Nigeeria, Ida-Timori, Togo ja Ugandaga.

Kõige vähem korrumpeerunum riik on Transparency hinnangul Uus-Meremaa, millele järnesid Taani ja Soome järel veel Rootsi, Singapur, Norra, Holland, Austraalia ja Šveits. Esikümne lõpetas Kanada.

Kõige korrumpeerunumad riigid on aga Somaalia, Korea RDV, Myanmar, Afganistan, Usbekistan, Türkmenistan, Sudaan, Iraak, Haiti ja Venezuela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles