Erdoğan võrdles Uus-Meremaa mošeetulistajat ISISe võitlejaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile maeti Uus-Meremaal esimesed reedese mošeereünnaku ohvrid.
Eile maeti Uus-Meremaal esimesed reedese mošeereünnaku ohvrid. Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / SCANPIX

Uus-Meremaal Christchurchi mošees 50 inimest tapnud mees ei erine millegi poolest äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) võitlejatest, ütles Türgi president Recep Tayyip Erdoğan täna ajalehes Washington Post avaldatud arvamusloos.

Artiklis pealkirjaga «Uus-Meremaa tapja ja Islamiriik on samast puust» kutsus Erdoğan lääneriikide liidreid üles õppima Uus-Meremaa peaministri Jacinda Arderni julgusest, siirusest ja juhivõimetest ning võtma omaks nende riikides elavad moslemid.

«Läänel on teatud vastutus. Lääne ühiskonnad ja valitsused peavad loobuma rassismi, ksenofoobia ja islamofoobia normaliseerimisest», nõudis Erdoğan ja rõhutas, et terrorirünnakutel pole seost usuga. Nii nagu on terroriakte toime pannud moslemid, on seda teinud ka kristlased.

«Me peame mõistma, et pole absoluutselt mitte mingisugust vahet mõrvaril, kes tappis Uus-Meremaal süütuid inimesi ja neil, kes on pannud toime terroriakte Türgis, Prantsusmaal, Indoneesias ja mujal,» sõnas Türgi president. 

Erdoğan on üks enim Uus-Meremaa rünnaku osas sõna võtnud välismaa riigijuhte, veelgi enam, ta on kampaaniaüritustel näidanud reedel aset leidnud mošeerünnaku toimepanija filmitud videoklippi palvusele kogunenud inimeste tapmisest. Video näitamine rahvale on pälvinud terava hukkamõistu, eriti Uus-Meremaa valitsuse poolt, mis on üritanud klippi ringlusest kõrvaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles