Prantsusmaa kollavestide protestidel osales 40 000 inimest (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad laupäeval Pariisis.
Meeleavaldajad laupäeval Pariisis. Foto: ISA HARSIN/SIPA / ISA HARSIN/SIPA

Prantsusmaal osales laupäeval niinimetatud kollavestide valitsusvastastel protestidel hinnanguliselt 40 000 inimest, neist 5000 Pariisis, teatas siseminister Christophe Castaner.

Korraldajate endi arvutuste kohaselt oli osalejaid 127 200 ehk märkimisväärselt rohkem.

Suures enamuses möödusid meeleavaldused seekord rahumeelselt, kuid Pariisis puhkesid õhtul mõnel pool kähmlused ja politsei lasi käiku pisargaasi.

Prantsusmaa lõunaosas asuvas Nice´i linnas sai raskelt viga 75-aastane naine, kes kukkus ja lõi pea ära, kui politsei asus protestijaid tagasi suruma.

Castaneri sõnul peeti kogu riigis kinni 172 meeleavaldajat ja veel sadadega vesteldi.

Pariisi politsei teatas reedel, et pärast eelmise nädala mäsu ja rüüstamisi ei lubata laupäeval Champs-Élysées' puiesteel meelt avaldada.

Kollavestid ei tohtinud koguneda ka triumfikaart ümbritsevatel tänavatel ega mitmes teises piirkonnas, nende seas Élysée palee ja rahvusassamblee juures.

Meeleavalduskeeld oli kehtestatud ka Toulouse'i, Bordeaux', Dijoni ja Rennes'i kesklinnas. Protestijate jaoks oli samuti kinni suurem osa Nice'ist, kus Hiina president Xi Jinping kohtub pühapäeval Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga.

Prantsuse valitsus teatas esmaspäeval pärast nädalavahetusel Pariisis toimunud ning süütamiste ja rüüstamistega päädinud rahutusi, et vahetab välja Pariisi politsei juhi.

Michel Delpuech vahetati välja kolmapäeval ja tema asemele tuli Didier Lallement, kes juhtis riigi edelaosas Nouvelle-Aquitaine'i piirkonna politseid. Delpuech oli ametis 2017. aasta aprillist.

Möödunud laupäeval rüüstati Champs-Élysées' avenüül 91 poodi, nende seas luksuspoed nagu Longchamps ja Bulgari.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles