Kreml tahab edendada muuseumites patriootlikku haridust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa President Vladimir Putin Volgogradi ajaloomuuseumis.
Venemaa President Vladimir Putin Volgogradi ajaloomuuseumis. Foto: Alexei Družinin/TASS/Scanpix

Venemaa muuseumitöötajaid muutis ärevaks kultuuriminister Vladimir Medinski käsk viia muuseumid vastavusse riigi prioriteetidega.

Medinski saatis möödunud kuul kohalikele omavalitsustele kirja käsuga seada muuseumid vastavusse Vene riigi prioriteetidega, mille juures näitustel pööratakse erilist tähelepanu kaasaegse Venemaa ajaloo kõige tähtsamatele sündmustele.

Uudisteagentuuri TASS teatel on kohalikud ametnikud saanud käsu teatada edusammudest 30. aprilliks. Medinski on tuntud Vene impeeriumi ja Nõukogude Liidu mineviku ülistaja.

Kuultuuriministeeriumi muuseumite ametkonna juhataja Vladislav Kononovi sõnul tuleneb Medinski käsk muuseumikülastajate arvu tõusust.

«Me näeme järjekordasid muuseumite uste taga ja külastajate arvu kasvu, samuti on kasvanud muuseumitele osaks saav avalik tähelepanu,» lausus Kononov. «See ei kehti mitte ainult riiklike muuseumite kohta vaid ka regionaalsete ja kohalike muuseumite osas.»

«Me soovime teha kohalikele ametnikele selgeks, et nende haldusalas olevad muuseumid ei ole kõrvalised nähtused vaid tähtsad sotsiaalsed institutsioonid, mida on võimalik ja mida peab kasutama oluliste vahenditena hariduses ja patriootlikus kasvatuses,» lisas Kononov.

Korraldus on tõstatanud äreva arutelu muuseumitöötajatele mõeldud kinnistes sotsiaalmeediagruppides, kus spekuleeritakse, et president Vladimir Putin võib soovida muuseumeid politiseerida.

Muuseumitöötajad on toonud ka välja, et enne kui 41-aastane Kononov eelmise aasta juunis kultuuriministeeriumiga liitus, oli ta Vene sõjaajaloo seltsi juhataja.

Kuigi tegu on valitsusvälise organisatsiooniga, on teada, et sel on tugevad sidemed kultuuriministeeriumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles