Mahalöödud pead ja orjus – selline oli elu ISISe hirmuvalitsuse all (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe vastastes lahingutes hävitatud Raqqa.
ISISe vastastes lahingutes hävitatud Raqqa. Foto: Felipe Dana / AP / Scanpix

Miljonite ISISe «kalifaadis» elanud inimeste elu oli täielik põrgu, kus äärmuslike islamiseaduste kohaselt keelati muusika, raamatud ning naised olid sisuliselt orjastatud. Vastuhakk tähendas aga piinamist või surma.

Islamistid kehtestasid äärmuslikud šariaadiseadused 2014. aastal vallutatud Iraagi ja Süüria aladel, sundides kõiki elanikke neile kuuletuma. Keeldumise hind oli piinamine või surm.

Kokku elas nn kalifaadi kõrgajal Suubritannia suurusel territooriumil hirmuvalitsuse all üle seitsme miljoni inimese.

Islamistide paraad Raqqas 2014. aastal.
Islamistide paraad Raqqas 2014. aastal. Foto: STRINGER / REUTERS / SCANPIX

Paljude vangistatud või inimkilpidena kasutatud elanike saatus on endiselt teadmata, samuti on kadunud üle 3000 jeziidi usulahu esindaja, keda islamistid pidasid saatanakummardajateks.

ÜRO on nimetanud jeziidide kohtlemist genotsiidiks, mille käigus tapeti tuhandeid jeziidi mehi ja poisse. Naised ja tüdrukud rööviti ning müüdi orjaturgudel. Paljud neist kannatasid seksuaalset väärkohtlemist.

Jeziidi poisid, keda ei tapetud, sunniti võitlema ning neile sisendati vihkamist oma kogukonna vastu.

ISISe koolide lapsed õppisid matemaatikat õpikute abil, mis kujutasid relvasid ja granaate, samas inimeste pildid olid keelatud.

Lisaks rindevõitlejatele oli ISISel oma politseijõud, mis võis trahvida või karistada piitsalöökidega kõiki mehi, kelle hingeõhk lõhnas alkoholi või tubaka järgi.

Konfiskeeritud sigarettide hävitamine Raqqas.
Konfiskeeritud sigarettide hävitamine Raqqas. Foto: STRINGER / REUTERS / Scanpix

Raamatud põletati, tantsimine ja muusika keelati. Selle asemel lasid äärmuslased käiku oma propagandaraadio. Lisaks hävitasid islamistid hindamatuid antiikesemeid ja ehitisi, mida pidasid jumalateotuseks.

Kõigile naistele alates noortest tüdrukutest kehtestati range riietumisnõue, mis tähendas maani ulatuva musta rüü kandmist. Meestele muudeti kohustuslikuks habemete ja traditsiooniliste rüüde kandmine.

Raqqa koolilapsed hidžaabides.
Raqqa koolilapsed hidžaabides. Foto: STRINGER / REUTERS / SCANPIX

Äärmuslased pidasid oma kohtuid, kus määrasid inimesi surma pea maharaiumise või poomise läbi. Abielurikkumises süüdistatud mehed ja naised loobiti kividega surnuks. Homoseksuaalsuses süüdistatud mehed lasti maha või visati katuselt alla.

Džihadistid lasid käibele isegi oma valuuta ning vangistasid need, kes ei suutnud ISISele makse tasuda.

Hävitatud Mosuli vanalinn.
Hävitatud Mosuli vanalinn. Foto: Khalid Al Mousily / REUTERS / Scanpix

Iraagi suur põhjapoolne linn Mosul ja Süüria Raqqa linn muudeti «kalifaadi» keskusteks. Eriti julm maine oli Raqqal, kus džihadistid kavandasid välisrünnakuid. Linnas olid hirmu külvamiseks välja pandud piikide otsa pistetud inimpead ja risti löödud surnukehad.

ISISe reklaamplakatid, mis lubasid võitu rahvusvahelise koalitsiooni üle.
ISISe reklaamplakatid, mis lubasid võitu rahvusvahelise koalitsiooni üle. Foto: NOUR FOURAT / REUTERS / SCANPIX

Algselt võitis ISIS osade elanike toetuse, kes tundsid end hüljatuna ning korrumpeerunud võimude poolt ära kasutatuna. Nüüd süüdistavad paljud neist džihadiste endid ahnuses ja äärmuslikus vägivallas.

ISIS jättis enam kui 200 massihauda Iraaki ning arvatakse, et Süüriast leitakse samuti tuhandeid surnukehasid.

Surnukehade otsimine Mosulis.
Surnukehade otsimine Mosulis. Foto: Balint Szlanko / AP / Scanpix

Paljud naised on teatanud, et said oma abikaasade kohta ISISe templitega surmateated, kuid nende surnukehi ei toimetatud lähedastele. Tõenäoliselt kulub ohvrite saatuse väljaselgitamiseks aastaid.

Mõned ISISe liikmed on äärmusrühmituse viimase kantsi langemise järel asunud selle juhtkonda kritiseerima.

«Nad rakendasid jumala seadust,» lausus Abdel Moneim Najia, kes püsis «kalifaadis» selle viimaste päevadeni. «Kuid valitses ebaõiglus. Ametnikud varastasid raha ja hülgasid inimesed.»

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles