Minister: USA tunnustab Golani kõrgendikke Iisraeli alana esmaspäeval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli sõdur Golani piirkonnas.
Iisraeli sõdur Golani piirkonnas. Foto: Ronen Zvulun / REUTERS / Scanpix

USA president Donald Trump allkirjastab määruse Iisraeli suveräänsuse tunnustamisest Golani kõrgendike üle esmaspäeval, kohtudes Washingtonis  peaminister Benjamin Netanyahuga, teatas Iisraeli välisminister. 

«President Trump allkirjastab homme peaminister Netanyahu juuresolekul määruse Iisraeli suveräänsuse tunnustamisest Golani kõrgendike üle,» kirjutas pühapäeval Twitteris välisminister Israel Katz.

Trump teatas sellest kavatsusest neljapäeval Twitteris. USA presidendi sõnul on piirkond Iisraeli riigile nii strateegilises ja julgeoleku aspektis kriitiliselt tähtis. 

Iisrael okupeeris Golani kõrgendikud, Läänekalda, Ida-Jeruusalemma ja Gaza sektori 1967. aasta Kuuepäevases sõjas. Golani ja Ida-Jeruusalemma hilisemat annekteerimist ei ole rahvusvaheline kogukond kunagi tunnustanud.

Golani kõrgendikud paiknevad ligikaudu 1800 ruutkilomeetri suurusel maa-alal, Iisraeli kontrolli all on sellest 1300 ruutkilomeetrit.

1974. aastal sõlmitud kokkuleppe alusel on kahe riigi vahel puhvertsoon, kus patrullivad ÜRO vaatlejad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles