Muelleri raport: Trump ei teinud Venemaaga koostööd (28)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

USA eriprokuröri Robert Muelleri uurimine ei leidnud tõendeid selle kohta, et president Donald Trump oleks sooritanud kuritegu või tema kampaaniameeskond oleks teinud koostööd venelastega, teatas pühapäeval lühikeses ülevaates raportist justiitsministeerium.

«Justiitsministeerium saatis meile lühikese kirja Muelleri raporti kohta, mille me koheselt avaldame,» ütles kongressi demokraadist liige Jerry Nadler.

Justiitsminister William Barr ei võta kokkuvõttekirjas seisukohta selles osas, kas Trump oli süüdi õigusemõistmise takistamises.

«Kuigi see raport ei järelda, et president sooritas kuriteo, siis see ei vabasta teda ka kahtlusest,» tsiteeris Barr Muellerit.

Esialgu pole endiselt selge, kui suur osa raportist avalikustatakse. Asjatundjate hinnangul kasutatakse raportit nii või naa poliitiliseks võitluseks. Esialgseid reageeringuid hinnates peetakse järeldusi siiski suureks võiduks Trumpile, kes on korduvalt süüdistanud uurimist nõiajahis.

Valge Maja teatas pühapäeval, et Muelleri raport vabastab president Donald Trumpi ja tema kampaaniameeskonna kahtlustest kokkumängu osas venelastega.

«Eriprokurör ei leidnud ühtegi kokkupuudet ega ühtegi seaduserikkumist,» ütles administratsiooni eestkõneleja Sarah Sanders.

«Justiitsministeeriumi leitud tõendid on Ühendriikide presidendi täielik õigeksmõistmine,» sõnas Sanders.

Mueller uuris Venemaa sekkumist Ühendriikide presidendivalimistesse, Trumpi kampaaniameeskonna võimalikku kokkumängu Vene valitsusega ning seda, kas Trump takistas Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) eelmist direktorit James Comeyt vallandades õigusemõistmist.  

Muelleri prokuröride ja uurijate meeskonnalt on seni süüdistuse saanud kuus Trumpi kaastöötajat ja tippnõunikku. Mueller ei soovita oma Venemaa-juurdluse raames süüdistuse saanute ringi laiendamist neilt 34-lt, kellele ta on praeguseks juba süüdistuse esitanud.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles