Mali vallandas veresauna järel sõjaväe juhtkonna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ogossogou küla pärast rünnakut.
Ogossogou küla pärast rünnakut. Foto: Tabital Pulaaku / AP / Scanpix

Mali valitsus teatas eile, et vallandab sõjaväe juhtkonna pärast veresauna Ogossagou külas.

Peaminister Soumeylou Boubèye Maïga kinnitas, et uued armeejuhid nimetatakse lähiajal.

Mali keskosas Bankassi piirkonnas tapeti rünnakus Ogossagou külale üle 130 fulani rahva esindajat. Ohvrid lasti maha või raiuti matšeetedega surnuks ning onnidele pandi tuli otsa. 

«Peasekretär on vähemalt 134 tsiviilelaniku, seal hulgas naiste ja laste tapmise teatest vapustatud ja nördinud,» ütles ÜRO liidri António Guterrese pressiesindaja avalduses ja lisas, et ÜRO nõuab Mali võimudelt vägivalla kiiret uurimist ja süüdlaste kohtu ette toomist.

Rünnak korraldati laupäeva varahommikul Burkina Faso piiril asuvale külale, mis on kogukondadevahelist vägivalda korduvalt kogenud. Rünnaku panid eluga pääsenud tunnistajate sõnul toime dogoni kütid.

Dogoni kogukonna liikmed süüdistavad fulane riigi põhjaosas ja kaugemalgi tegutsevate džihadistide toetamises. Fulani kogukond aga süüdistab dogoneid Mali armee toetamises äärmusluse väljajuurimisel.

Pühasõdalased on kujunenud Mali keskosas ohuks viimase nelja aasta jooksul. Rühmitus eesotsas islamijutlustaja Amadou Koufaga on värvanud võitlejaid peamiselt moslemitest fulanide hulgast.

ÜRO andmetel sai eelmisel aastal fulanide ja dogonite kokkupõrgetes surma 500 tsiviilelanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles