Viitsütikuga pomm: tsüklonist räsitud Lõuna-Aafrikat ähvardavad rängad taudid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölised laadimas Zimbabwes Chipinges tsüklonis Idai kannatada saanud inimeste abistamiseks mõeldud maisi.
Töölised laadimas Zimbabwes Chipinges tsüklonis Idai kannatada saanud inimeste abistamiseks mõeldud maisi. Foto: AARON UFUMELI / EPA / SCANPIX

Eelmisel nädalal mitut Aafrika lõunapoolset riiki tabanud tsükloni järel seisavad ellujäänud silmitsi haiguspuhangute ohuga, hoiatas täna Punase Risti ja Punase Poolkuu ühisasutuse juht Elhadj As Sy.

Tsüklon Idai maabus Mosambiigi rannikul kümne päeva eest ning tõi kaasa orkaani tugevusega tuule ja vihma, mis ujutas üle suure osa riigist. Sealt liikus tsüklon edasi Zimbabwe idaossa ning tappis mõlemas riigis kokku vähemalt 705 inimest. Torm mõjutas ka Malawit, kus Idai alustas troopilise madalrõhkkonnana, mille tõttu sai surma 60 inimest.

Abi on juba inimesteni jõudmas, kuid Rahvusvahelise Punase Risti ja Punase Poolkuu Ühingute Föderatsiooni (IFRC) juhi sõnul tuleb keskenduda hügieenile, kanalisatsioonile ja puhtale veele.

«Istume viitsütikuga pommil,» lausus IFRC peasekretär Elhadj As Sy ajakirjanikele Genfis pärast nädalavahetusel Mosambiigis käimist.

Tema sõnul on suur oht, et piirkonna inimeste seas hakkavad lokkama veega levivad haigused nagu koolera ja tüüfus ning ka piirkonnale omane malaaria. Mosambiigi valitsus on juba tuvastanud mõned arvatavad koolerasse nakatumised, kuid need vajavad veel kinnitamist, lausus Sy.

Kuigi ulatuslik koolerapuhang poleks niivõrd suure looduskatastroofi järel üllatav, siis selle rängimad tagajärjed on veel ärahoitavad, lisas peasekretär.

«Sellepärast ma häirekella lööngi. Mitmed vee kaudu levivad haigused on suur, aga ennetatav oht,» ütles Sy.

IFRC juba saatis piirkonda meeskonnad, kelle ülesanne on parandada hügieeni, kanalisatsiooni ja teha puhas vesi paremini kättesaadavaks, lisas IFRC peasekretär.

Tsüklonis kannatada saanud inimesed leivajärjekorras Beiras Mosambiigis.
Tsüklonis kannatada saanud inimesed leivajärjekorras Beiras Mosambiigis. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Scanpix

Tema sõnul taotles IFRC kriisi tarbeks algselt kümme miljonit Šveitsi franki (8,9 miljonit eurot), kuid sündmuskohale jõudes sai talle selgeks, et sellest ei piisa.

Seepeale kolmekordistas ühendus taotluse 30 miljonile frangile, mis lubaks aidata umbes 200 000 inimest, lausus Sy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles