Rootsit raputas meie kandi kohta ebatavaliselt tugev maavärin (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsit täna hommikul raputanud maavärina kese asus Värmlandi läänis Oforseni küla juures.
Rootsit täna hommikul raputanud maavärina kese asus Värmlandi läänis Oforseni küla juures. Foto: Google Maps

Täna hommikul kell 7.16 kohaliku aja järgi (kell 8.16 Eesti aja järgi) toimus Lääne-Rootsis maavärin, mida oli tunda kogu Värmlandi läänis ning mis oma 3,2 magnetuudise tugevusega oli Põhjamaade kohta üsna võimas.

Rootsi riikliku seismoloogiavõrgustiku liikme Björn Lundi andmeil oli maavärina kese Oforseni küla lähistel, umbes 35 kilomeetri kaugusel kirdes Hagforsi alevist.

«Maavärin toimus üheksa kilomeetri sügavusel ja oli magnituudiga 3,2. See on ebatavaliselt tugev Rootsi kohta,» selgitas Lund. «Seda tunti ilmselt kogu Värmlandis, ehk siis 100-150 kilomeetri raadiuses.»

Oforseni vanas jaamahoones, kõigest mõne kilomeetri kaugusel maavärina epitsentrist elavad Trude Anita Falk Belland ja tema abikaasa Gunnar Belland tundsid selgelt pinna vappumist.

«Põrand hakkas vibreerima ja see muutus aina tugevamaks ja tugevamaks ning aknad värisesid,» jutustas SVT-le Trude Anita Falk Belland.

Parasjagu õues olnud Gunnar Bellandi sõnul arvas ta esmalt, et eemal metsas toimus ehk plahvatus.

Piirkonnas elav Jana Kajsa Björk rääkis Rootsi Raadiole, et ärkas maavärina peale üles. «Ma ärkasin, sest voodi liikus – vähemalt tundus mulle nii. Ma mõtlesin, et mis see küll on? Ma arvasin, et äkki on see maavärin, aga siis mõtlesin, et ehk ma lihtsalt nägin und. See tundus pisut hirmutav,» jutustas ta.

Kõige tugevam maavärin, mis Rootsis on toimunud, leidis aset 1904. aastal Kosteri saarte lähistel Riigi läänerannikul, selle tugevuseks oli 5,4 magnituudi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles