Hizbollah kutsus Golaniga seoses üles vastupanule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hizbollahi võitlejad.
Hizbollahi võitlejad. Foto: Mohammed Zaatari / AP

Liibanoni šiialiikumine Hizbollah kutsus teisipäeval üles vastupanule seoses USA otsusega Golani kõrgendike osas.

USA president Donald Trump allkirjastas esmaspäeval deklaratsiooni Iisraeli suveräänsuse tunnustamisest vaidlusaluse Golani üle, mille Iisrael 1967. aasta Kuuepäevases sõjas Süürialt vallutas ja hiljem annekteeris. Golani kõrgendikud paiknevad ligikaudu 1800 ruutkilomeetri suurusel maa-alal, Iisraeli kontrolli all on sellest 1300 ruutkilomeetrit.

Liikumise liider Sayyed Hassan Nasrallah nimetas Trumpi otsust murranguliseks pöördepunktiks Araabia-Iisraeli konfliktis, mis annab rahuprotsessile regioonis ränga hoobi.

Liibanoni president Michel Aoun väljendas varem päeval Venemaa riigipea Vladimir Putiniga kohtudes samuti muret USA otsuse pärast tunnustada annekteeritud Golani piirkonda Iisraeli osana.

"Kahjuks teatati, et USA tunnustas Golani kõrgendikke Iisraeli osana. See murendab kahtlemata rahvusvahelise õiguse ja ÜRO vundamenti," ütles Venemaad külastav Aoun.  

Iisraeli sõjavägi teatas eelmisel nädalal islamiliikumise Hizbollah hiljuti loodud üksuse avastamisest Golani kõrgendikel, mida juhib kurikuulus komandör, kes on varem rünnaku eest USA vägede vastu vangis istunud.

Iisraeli armee (IDF) teatel on üksus mõeldud tegutsema juudiriigi ja Süüria vahel jagatud Golani kõrgendikel kontrolljoone Süüria poolel. 

Olukorras, kus Süüria president Bashar al-Assad on taastanud Venemaa ja Hizbollah´ toetaja Iraani abil kontrolli pea kogu riigi lõunaosa üle, muretseb Iisrael piirkonnas võimaliku endavastase rinde loomise pärast.  

Liibanonis baseeruv Hizbollah on saatnud Assadi valitsusvägede toetuseks Süüria sõtta tuhandeid võitlejaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles