Uus-Meremaa mošeeründaja tegi annetuse Austria paremäärmuslasele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massimõrvar Brenton Tarrant (keskel) kohtus.
Massimõrvar Brenton Tarrant (keskel) kohtus. Foto: MARK MITCHELL / AFP / Scanpix

Austria uurijad otsisid läbi paremäärmusliku rühmituse liidri kodu, sest teda kahtlustatakse seoste omamises Uus-Meremaa mošeeründajaga.

Paremäärmusliku rühmituse IBÖ juhtfiguur Martin Sellner teatas video vahendusel, et sai annetuse, mille taga võis olla Uus-Meremaal Christchurchis kahes mošees 50 inimest tapnud 28-aastane australlane Brenton Tarrant. Sellner eitas oma seotust rünnakuga.

Esmaspäeval postitatud videos ütles Sellner, et temani jõudis kiri ebaproportsionaalselt suure annetuse kohta, mis tuli isikult nimega Tarrant. Austerlane ütles, et saatis e-kirjale vastuseks tavapärased tänusõnad annetuse eest.

Martin Sellner. 
Martin Sellner. Foto: ROLAND SCHLAGER / AFP / Scanpix

«Mul pole selle terrorirünnakuga midagi pistmist,» teatas Sellner, nimetades oma rühmitust rahumeelseks immigratsioonivastaseks liikumiseks.

Sellneri sõnul korraldasid uurijad tema Viinis asuvas korteris esmaspäeval läbiotsimise ning konfiskeerisid telefoni, sülearvuti ja teised seadmed.

Siseministeeriumi kõneisik Christoph Pölzl ütles, et läbiotsimise viisid läbi terrorivastase üksuse liikmed, kes said selleks korralduse Grazi prokurörilt. Prokuratuuri pressiesindaja sõnul avastati kahtlane meiliaadress ajal, mil uuriti IBÖ-le laekunud 1500 euro suurust annetust.

Austria võimud kinnitasid eelmisel nädalal, et Tarrant külastas riiki ilmselt eelmise aasta novembris, kuid tema külaskäiguga seonduvad detailid olid selgusetud.

Sellner on Euroopas populaarne paremäärmuslasest aktivist. Eelmisel aastal keelati Sellneril ja tema vandenõuteoreetikust tüdruksõbral Brittany Pettibone'il Ühendkuningriiki sisenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles