Euroopa Liit peatas mereoperatsioonid Vahemerel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Saksamaa mereväe päästepaadis.
Migrandid Saksamaa mereväe päästepaadis. Foto: Matthias Schrader / AP / Scanpix

Euroopa Liit peatas Vahemerel läbi viidava operatsiooni Sophia (EU NAVFOR Med) raames mereoperatsioonid, kuid pikendas missiooni mandaati poole aasta võrra. 

ELi diplomaadid leppisid küll kokku 31. märtsil aeguva Sophia mandaadi pikendamises kuue kuu võrra, kuid Itaalia vastuseisu tõttu peatatakse ajutiselt mereväeoperatsioonid ning missioon hõlmab edaspidi õhumissioone ja koostööd Liibüaga. 

«Liikmesriigid on otsustanud pikendada operatsiooni Sophia mandaati kuue kuu võrra, kuid peatada ajutiselt mereressursside kasutamise ajaks, kui liikmesriigid töötavad lahenduse leidmise nimel migrantide maalelubamise küsimusele,» teatas EL avalduses. 

Itaalia uus valitsus on ähvardanud operatsiooni lõpetada, kui EL ei muuda reegleid, mille järgi toovad päästelaevad migrandid peamiselt Itaalia sadamatesse.

EL alustas operatsiooni Sophia 2015. aastal, et võidelda üle Vahemere migrante Euroopasse toovate inimkaubandusjõukude vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles