Taani minister: džihadistid oleks surnuna paremad (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi sõjaväelane äärmuslaste lipu juures.
Iraagi sõjaväelane äärmuslaste lipu juures. Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP / SCANPIX

Džihadistid Süürias peaksid pigem surema kui kodumaale naasma, ütles täna Taani justiitsminister Søren Pape Poulsen.

Äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) viimane kants Süürias langes nädalavahetusel ja valitsused on silmitsi probleemiga, mida teha seal kinnivõetud džihadistidega nende riikidest.

Taani ametlik poliitika võitlejad kodumaale tagasi lasta on põhjustanud elava avaliku debati.

«On parem, kui nad on seal vangis kui liiguvad vabalt,» ütles justiitsminister Pape Poulsen täna parlamendi komiteele.

Ta lisas, et oleks olnud veel parem, kui nad oleksid lahingus langenud.

Opositsioonilised sotsiaaldemokraadid kritiseerisid ministri sõnavõttu. «Need ei ole sõnad, mida ma oleksin kasutanud,» ütles partei pressiesindaja Trine Bramsen.

Pape Poulsen, kes on konservatiivse partei juht, rääkis, et ISISe endisel territooriumil Süürias on 40 Taaniga seotud džihadisti, kellest kümme on kinni võetud.

Alates 2016. aastast on konfliktipiirkondades terrorirühmituste ridades võitlemine Taanis kriminaalkuritegu.

Kohalikud kohtud on terrorirühmitustega liitumises või katses nendega ühineda süüdi mõistnud juba 13 inimest, ütles justiitsminister parlamendi komiteele.

Üheksalt neist on võetud Taani kodakondsus ja nad on riigist välja saadetud. Teistelt ei saanud kodakondsust võtta, kuna neil oli neid ainult üks.

Süüria kurdid hoiatasid pühapäeval, et kinnipeetud džihadistid on tiksuv pomm, mille rahvusvaheline kogukond peab kiiremas korras kahjutuks tegema.

USA toetusega väed Süürias tegid esmaspäeval üleskutse, et loodaks rahvusvaheline kohus, mis mõistaks kohut Islamiriigi liikmete üle.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles