Moskva: Vene sõdurid jäävad Venezuelasse nii kauaks kui vaja (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene märgistusega lennuk Venezuelas Caracase lennuväljal.
Vene märgistusega lennuk Venezuelas Caracase lennuväljal. Foto: CARLOS JASSO / REUTERS / Scanpix

Vene sõdurid jäävad Venezuelasse nii kauaks kui vaja ning nad ei ohusta seal kedagi, ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja täna. USA president Donald Trump nõudis varem Venemaa sõdurite ja sõjavarustuse lahkumist.

«Nad (Vene sõdurid) on seotud sõjalis-tehnilise koostöö valdkonna kokkulepete täitmisega,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova. «Nad jäävad Venezuelasse nii kauaks kui vaja ega ohusta seal kedagi.»

Laupäeva hilisõhtul saabus Venezuela suurimale Maquetia lennuväljale kaks Vene lennukit – transpordilennuk An-24 ja väiksem hävitaja, tuues meedia andmeil riiki sadakond sõdurit ja 35 tonni varustust.

«Venemaa ei muuda piirkonna võimutasakaalu, Venemaa ei ähvarda kedagi erinevalt kodanikest Washingtonis, keda ma just tsiteerisin,» ütles Zahharova täna ajakirjanikele.

Ta viitas Trumpi eilsele avaldusele ja USA välisministri Mike Pompeo hoiatusele, et Washington ei kavatse Maduroga läbirääkimisi pidada ning tahab, et Venemaa ja Kuuba lõpetaksid Caracase mõjutamise.

«Ei Venemaa ega Venezuela ole Ühendriikide provintsid,» ütles Zahharova.

Relvatööstuskontserni Rostehh rahvusvahelise koostöö direktor Viktor Kladov väitis, et Moskva aitab Caracasel säilitada varem Venezuelale tarnitud Vene sõjatehnika lahingvalmidust.

«Olukord Venezuela ümber on ka üpris keerukas. Seetõttu peab Venezuela säilitama Venemaal toodetud varem tarnitud ning hooldust, teenindust, parandusi ja täiendusi vajava varustuse piisava lahingvalmiduse. Loomulikult need tööd käivad ja see on õige,» ütles Kladov rahvusvahelisel merendus- ja lennundusmessil Malaisias.

«Venezuela on meie traditsioonile ja usaldusväärne partner. Me oleme koostööd teinud. Ma saan aru, et Venezuela on silmitsi väga tõsise sotsiaalmajandusliku- ja finantsolukorraga. Ma arvan, et oleks vale rääkida uutest suurtest ostudest,» lisas ta.

Vene välisminister Sergei Lavrov on süüdistanud Washingtoni katses korraldada Venezuelas riigipööre.

Trump nõudis eile, et Venemaa viiks Venezuelasse viidud sõdurid ja varustuse välja.

Donald Trump võõrustamas Valges Majas Venezuela opositsiooniliidri Juan Guaidó abikaasat Fabiana Rosalest.
Donald Trump võõrustamas Valges Majas Venezuela opositsiooniliidri Juan Guaidó abikaasat Fabiana Rosalest. Foto: Martin H. Simon/CNP/AdMed/SIPA / Scanpix

«Venemaa peab sealt uttu tõmbama,» ütles Trump Venezuela opositsiooniliidri Juan Guaidó abikaasat Fabiana Rosalest Valges Majas tervitades. Trump tõdes ühtlasi, et kõik variandid on võimalikud eesmärgi saavutamiseks.

USA asepresident Mike Pence kommenteeris veidi enne seda, et Ühendriigid peavad Venemaa sõjalennukite saabumist Venezuelasse soovimatuks provokatsiooniks.

«Nõuame täna, et Venemaa lõpetaks Nicolas Maduro režiimi igasuguse toetamise ja alustaks Guaidó toetamist,» ütles Pence.

USA välisminister Mike Pompeo süüdistas esmaspäeval Venemaad oma sõjalise kohalolekuga Venezuela pingete suurendamises ja hoiatas, et Washington ei jää seda käed rüpes pealt vaatama.

Guaidód on Venezuela ajutise presidendina tunnistanud USA ja veel umbes 50 riiki.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles