Demokraadid nõuavad Muelleri raporti avalikustamist teisipäevaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA justiitsminister William Barr.
USA justiitsminister William Barr. Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP / Scanpix

USA demokraadid nõuavad eriprokurör Robert Muelleri juurdluse raporti avalikustamist, samas kui justiitsminister William Barr on lubanud aprillis raporti vaid osaliselt avalikustada.

Washingtonis on kasvamas skepsis pühapäeval avaldatud Barri neljaleheküljelise kokkuvõtte suhtes, kus märgitakse, et uurimine ei leidnud tõendeid president Donald Trumpi valimiskampaania kokkumängust Venemaaga.

Samas hindavad eksperdid, et kõige olulisem osa raportist käsitleb hoopis suhete võrgustikku Trumpi meeskonna ja Vene osapoole vahel.

Mida kauem juurdluse täisraporti avaldamisega läheb, seda enam Barri käikude legitiimsuse kaheldakse, hoiatasid demokraadid.

Nõudmine langeb ajale, kui esindajatekoda tegeleb enda uurimisega seoses Venemaa rolliga 2016. aasta valimistel ja täna peaks esindajatekoja luurekomitees toimuma seda käsitlev istung.

Marylandi osariigi demokraadist esindaja ja esindajatekoja järelevalvekomitee esimees Elijah Cumming väljendas eile pettumust, et Barril läheb raporti avalikustamisega nädalaid, mitte päevi.

«Presidendil on nüüd nädalaid aega oma võiduga juubeldada,» ütles Cummings. Ta märkis, et teiste seas suundub juurdluse tulemusel vangi Trumpi ihuadvokaat Michael Cohen. «Cohen läheb vangi, president juubeldab.»

Justiitsminister ütles senati justiitskomitee esimehele Lindsey Grahamile, et ta vaatab Muelleri raporti üle ja eemaldab sealt salastatud andmed, et raport Kongressile avaldada.

Graham ütles, et rääkis teisipäeval Barriga, kes väljendas valmisolekut anda senati komitee ees tunnistusi pärast raporti esitlemist Kongressile.

Trump on öelnud, et on nõus raporti täieliku avalikustamisega.

Kuus esindajatekoja komiteede esimeest on seadnud Barrile tähtajaks järgmise nädala teisipäeva täie raporti ja sellega seotud dokumentide esitamiseks, kuid Barr sellest tähtajast ilmselt kinni ei pea.

Esimehed on vihjanud, et võivad raportit lõpuks nõuda kohtulikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles